RAZGOVOR

Josip Juratović za “Avaz”: Podržat ćemo sankcije Dodiku

Vrlo je važno da se u BiH ne prave kompromisi koji neće biti u skladu s 14 tačaka za pretpristupne pregovore s EU

Juratović: Nema kompromisa u vezi s presudom “Sejdić - Finci”. Avaz

Piše: A. Bajramović

28.1.2022

Sa stanjem u BiH visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) upoznao je članove Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga.


Trenutna kriza

Izvještaj je sadržavao poznate činjenice o krizi u BiH i u njemu se najviše ističe ime Milorada Dodika.

Dok Šmit za danas najavljuje prezentaciju svog plana za BiH, poslanik Bundestaga Josip Juratović za “Avaz” govori o načinima rješavanja trenutne krize, ali i dugoročne stabilnosti BiH.

- Što se tiče Dodika, još nismo tematizirali u Bundestagu, već po odborima, ali mislim da će se sankcije podržati. Mi ih podržavamo, ali one ne rješavaju pitanja, nisu dovoljne, već se konkretno i aktivno mora suzbijati korupcija. A ona je na sve tri strane - kaže Juratović.

Dodaje da će Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) inicirati formiranje radne grupe koja će razviti program njemačke politike prema BiH, a da je u ovom trenutku vrlo važno da se u BiH ne prave kompromisi koji neće biti u skladu s 14 tačaka za pretpristupne pregovore s EU.


Nisam sudija

- Nisam sudija, ali znamo da je tužilaštvo od politike spriječeno da pokreće procese. Ne kažem da su to Dodik, Izetbegović i Čović, ali znam da je u tim taborima korupcija. Hajde da prenesemo priču BiH na Siciliju. Imate na Siciliji tri mafije koje su umrežene, a mi idemo i pregovaramo s tri mafijaška klana kako ćemo suzbijati korupciju?! Nema kompromisa u vezi s presudom “Sejdić - Finci”! Međunarodni sud je donio odluku i sve se mora poštivati - pojašnjava Juratović.


Uloga policajca

Dodaje da vlada ima mehanizme po pitanju sankcija, a cilj Bundestaga ne bi smio biti kako preuzeti ulogu policajca, već kako naći rješenja, a za to je potrebno nekoliko mjeseci.

Smatra da se o budućnosti BiH mora ozbiljnije razgovarati i da se u vrijeme francuskog predsjedavanja Vijećem EU, uz jasnu agendu Njemačke, mogu postići dobri rezultati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.