PROBLEMI U SARAJEVU

Jalovim mjerama protiv zagađenja koje ubija građane

Sarajevo u petak imalo najzagađeniji zrak na svijetu

Ovako je u petak bilo u Sarajevu. A. Nalo

Piše: A. Nalo

29.1.2022

Prema podacima stranice „IQ AirVisual“, Sarajevo je u petak bio najzagađeniji grad u svijetu. Nije to ništa novo, jer se građani glavnog grada danima guše i truju udišući zagađen zrak.

Međutim, za to niko ne mari. Oni u čijoj je nadležnosti da ovaj problem riješe nisu se ni ovaj put zabrinuli, naprotiv, kao i uvijek, ograde se šturim saopćenjima, u kojima obično piše da su “gledali u nebo i vidjeli da će biti bolje naredni dan”. Neće, sve dok se nešto radikalno, iz korijena ne promijeni i uradi. Naprotiv, zagađenje neće zaustaviti ni aktuelne mjere koje je uvela Vlada KS.


Kontrola vozila

Tako se, između ostalog, poseže za zabranom održavanja organiziranih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom s ciljem smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Također, traži se intenzivna kontrola tehničke ispravnosti vozila.



Krvavac: Kućna ložišta najveći problem. Arhiva

Nadalje, iako se u praksi ta mjera slabo provodi, od MUP-a KS se traži da osigura protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama. Uz to, zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila od Baščaršije do Nedžarića.

- Generalno, tokom zimskog perioda imamo pogoršanje kvaliteta zraka. Nasreću, to je sezonskog karaktera, za razliku od ostatka godine, kada je situacija mnogo povoljnija. Zagađenju najviše doprinosi individualno zagrijavanje objekata, odnosno kućna ložišta. Problem saobraćaja je kontinuiran, a tu si i privredna postrojenja, koja tokom svog procesa emitiraju zagađujuće materije - rekla je Zijada Krvavac iz resornog ministarstva.


Radikalne mjere

Prema njenim riječima, najveće zagađenje zabilježeno je u Ilijašu te razmišljaju o uvođenju radikalnijih mjera na tom području.

- Već su upućeni zahtjevi prema Federalnoj inspekciji da prekontrolira najveće zagađivače. Veliki problem nam predstavlja i to što u našoj kotlini zrak slabo struji, uz sve arhitektonske barijere koje imamo u urbanoj sredini - naglasila je Krvavac.

Na kvalitet zraka dominantno utječu i kućna ložišta te energenti koji se koristi.



Prirodni plin je najbolji

Prije nekoliko dana brojne kotlovnice su prešle na alternativna goriva. Kako ističe Krvavac, pokazalo se da je prirodni plin najadekvatniji i ekološki najprihvatljiviji energent za zagrijevanje objekata u KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.