FORMULA ZA BIH

Profesor Žarko Puhovski za "Avaz": Milanović i Komšić su kao Lolek i Bolek

Trebalo bi odrediti sadržaje o kojima se odlučuje građanski, većinom, na razini BiH i sadržaje o kojima se odlučuje konsenzusom tri konstitutivna naroda, navodi Puhovski

Puhovski: Demokratska rješenja u BiH nisu moguća. Avaz

Piše: A. Bajramović

20.2.2022

Dok se HDZ i SDA ne dogovore ekstremno će profitirati Milorad Dodik, kazao je za „Avaz“ profesor filozofije i politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski. U razgovoru za „Avaz“ analizira zaključke Hrvatskog narodnog sabora, te predlaže rješenje koje bi trebalo zadovoljiti zavađene strane.

Puhovski kaže da u zaključcima HNS-a ne vidi ništa novo, već je u njima, u malo oštrijem tonu, ponovljeno ono što je ranije već rečeno.

- Oni ne žele izbore ako se ne promijeni izborni zakon. Koliko se ja razumijem, to znači da bi se izbori trebali organizirati iduće godine, jer se izborna pravila ne mijenjaju u izbornoj godini – kaže profesor Puhovski.


Dva tipa radikalizacije

On podsjeća na činjenicu da HNS okuplja hrvatske stranke, koje predstavljaju značajan dio hrvatskog naroda u BiH, te na paradoks, o kojem je za „Avaz“ govorio i ranije, da demokratska rješenja u BiH nisu moguća na demokratski način, jer ne mogu dobiti većinu u konstitutivnim narodima.

- Sada imamo dva tipa ne baš pametnog radikaliziranja – na jednoj strani tvrdnja da se sve rješava građanskom opcijom i načelom „jedan čovjek, jedan glas“, koja je doista nerealna, a na drugoj strani stavove poput hrvatskog ministra vanjskih poslova koji je rekao da je Jugoslavija propala zbog tog načela, što je neistina. To pokazuje da ni jednima, ni drugima nije do demokratije. Ovim prvima, sa bošnjačke strane pretežno, je do zadržavanja privilegija, a ovim drugima je da zadrže svoje mini privilegije u svojim etnički određenim zabranima – ističe profesor Puhovski.

Uz provedbu presuda Sudova, kompromis bi bio „jednostavan“.


Građanski i princip konsenzusa

- Trebalo bi odrediti sadržaje o kojima se odlučuje građanski, većinom, na razini BiH i sadržaje o kojima se odlučuje konsenzusom tri konstitutivna naroda. To nikad nije dovedeno do razine faktičkih problema i tu vidim ključni problem. Ovo što smo imali do sada je karikatura ozbiljnog procesa, jer mogli ste imati na primjer tvrditi da su hrvatska prava ugrožena po pitanju udžbenika iz matematike, zato što se u njemu govori o cijeni bureka, a ne gibanice. U relativno ozbiljnim varijantama Belgije i Nizozemske to se zove pilarizacija i označava vertikalnu povezanost etničkih zajednica u jasno određenom setu tema na koje se ta etnička dominacija odnosi. Sve ostale su stavljene na većinsko, demokratsko odlučivanje – kaže Puhovski, te dodaje da bi među teme o kojima se odlučuje konsenzusom trebala biti pitanja vezana za kulturu, jezik, identitet naroda, te pitanja promjene Ustava koji se ne može mijenjati bez većine u sva tri naroda.

Ipak, situacija u BiH je, kaže Puhovski, takva da svi tvrde da su na izvornim dejtonskim načelima, formalno govore o jeziku ili kulturi, a sve se na kraju svodi na teritoriju, zbog koje se ratovalo. Zaključak kojim HNS najavljuje „nova institucionalna i teritorijalna organizacija“ države, Puhovski smatra prijetnjom.  

- To je očito kao neka vrsta prijetnje. Mi nudimo mrkvu, a imamo i batinu. A batina bi bila, naravno, treći entitet. Taj treći entitet je nešto što je, po logici stvari, moglo a možda i trebalo biti u Dejtonu, ali iz nekih razloga nije bilo. Sad ubacivanje toga u raspravu znači doslovce miniranje okvira, a okvir je Dejton – dodaje Puhovski.


Svaka intervencija kontraproduktivna

Komentirajući istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, on ističe da svi iz Zagreba, Beograda, Brisela, Vašingtona, Ankare i drugih centara koji imaju nešto reći o BiH, žive od toga što se u BiH ne uspijeva postići dogovor.

- Među njima sigurno ima i dobronamjernih, ima jako puno onih koji ne znaju, ali svaka intervencija izvana u ovom trenutku je kontraproduktivna – naglašava Puhovski.

Dodaje da je puno zla svojim nezgrapnim, pogrešnim ponašanjem, ukupnoj situaciji nanio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

- Time je zapravo ojačao nacionalističku poziciju na hrvatskoj strani. Zna li on to ili ne, meni je potpuno nejasno, ali meni tako djeluje. On i Milanović se baš pojavljuju kao Lolek i Bolek, a tih parova imate nekoliko i na drugim stranama. Jedan lupi nešto, pa se drugi nadoveže – pojašnjava profesor Žarko Puhovski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.