RIJEČ STRUČNJAKA

Nedžad Ahatović za "Avaz": Rusija je silom pogazila državni suverenitet Ukrajine

Zvanično priznanje Luganjska i Donjecka uslijedilo je nakon što je Putin sporazum iz Minska proglasio "mrtvim" procesom, jer se Ukrajina navodno ne pridržava dogovorenog, podsjeća Ahatović

Ahatović: Svašta se može sada očekivati od Kremlja. Arhiv

Piše: A. Bajramović

22.2.2022

Već više od sedam dana se vrši postepeno insertiranje ruskih vojnih kapaciteta u regiju Donbasa, kaže stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović komentirajući najnoviji razvoj događaja u Ukrajini.

- Sad se to, nakon priznavanja ove dvije ruske gubernije u Ukrajini, i zvanično može nazvati pokretom ruske vojske radi tzv. stabilizacije prilika, smirivanja stanja, te odvraćanja Ukrajine od okupiranja regije Donbas, baš kao nedavno i u Kazhastanu - dodaje Ahatović.

Zvanično priznanje Luganjska i Donjecka uslijedilo je nakon što je Putin sporazum iz Minska proglasio "mrtvim" procesom, jer se Ukrajina navodno ne pridržava dogovorenog, podsjeća Ahatović.

- Sad pošto su narušili sve postulate međunarodnog prava i silom pogazili državni suverenitet Ukrajine svašta se još može očekivati od Kremlja. U striktno vojnom smislu, Ukrajinci su do sada proporcionalno uzvraćali na granatiranje sa teritorije Donbasa kad god bi ih proruski separatisti napali. Sad se to može uzeti kao povod Rusima da krenu u daljnju otvorenu agresiju na Ukrajinu - ističe Ahatović.


Nema mjesta za neutralne

Još uvijek su moguće diplomatske intervencije kroz razgovore na najvišem nivou kako bi se spriječio totalni rat, ali Ahatović smatra da se prostor za diplomatsko djelovanje sužava.

- Ukrajina je u nezvaničnom ratu sa Rusijom od 2014. tako da teza de se Ukrajina gura u sukob predstavlja vješto ubačen narativ koji ide Moskvi u prilog. SAD i NATO su dali izravnu podršku Kijevu i u političkom, diplomatskom i u vojnom smislu i vjerovatno će se nastaviti sa tom podrškom i ako se Rusija odluči da vojnim putem zauzme Ukrajinu. U svakom slučaju poslije ovog Putinovog poteza vraćamo se bipolarnoj podjeli svijeta, ovoga puta na široj ideološkoj razini dijeljenja na autokratske režime i demokratske države. Tu više neće biti mjesta za neodlučne i neutralne. Čak i Švedska i Finska ozbiljno razmatraju da uđu u NATO - ističe Ahatović.


Rusija i Balkan

Zanimljivo je da su se u svojim istupima i predsjednik i ministar vanjskih poslova Rusije, Vladimir Putin i Sergej Lavrov doticali Zapadnog Balkana, Lavrov je čak tvrdio da se plaćenici iz BiH angažiraju na ukrajinskoj strani.

- Može li to značiti i povećavanje nivoa destabilizacije od trenutnog, koji je također generisan iz Rusije, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, ništa ne možemo isključiti kao opciju - zaključuje Ahatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.