PRESS U MOSTARU

Ajdinović: U dva velika tržna centra ne poštuju se propisane marže

Vrlo oštro i odlučno ćemo te privredne subjekte sankcionirati i pozvati ih da se ponašaju odgovorno, rekao je Ajdinović

Ajdinović: Apel privrednicima. Fena

Piše: M.Sm.

28.2.2022

Anis Ajdinović, direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH, govorio je danas u Mostaru, nakon sjednice Vlade FBiH, o poskupljenjima životnih namirnica, koja su, rekao je, uvjetovana poskupljenjima na svjetskom tržištu.

- Nas interesuje jesu li veleprometnici i maloprometnici koji snabdijevaju građane zloupotrijebili okolnosti u kojima smo se našli. Apelujem na privredne subjekte da nipošto ne zloupotrebljavaju ovu situaciju i da sagledaju realne  mogućnosti i moć naših potrošača. Dobra je stvar da mi kao inspekcijski organi imamo precizne i čvrste mehanizme u rukama, a to su odluke Vlade FBiH iz prošle godine, gdje je marža vrijedila za 31. decembar 2021. godine na 17 životnih namirnica i na gorivo u iznosu od šest feninga po litru kada je u pitanju prodaja naveliko i 25 feninga kad je riječ o prodaji namalo - rekao je Ajdinović.


Iznaći najbolja rješenja

Naveo je da su inspektori Federalne uprave od jutros u intenzivnim kontrolama, a u narednim danima one će biti dodatno intenzivirane, u saradnji s kantonalnim upravama.

- Nažalost, u dva velika tržna centra imamo nepoštivanje marži. Vrlo oštro i odlučno ćemo te privredne subjekte sankcionirati i pozvati ih da se ponašaju odgovorno, a s druge strane pozivam građane da ne dozvole sebi paniku, jer, imamo dovoljno robe u skladištima i na policama - poručio je Ajdinović.

Na pres-konferenciji je govorio i Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi. Umjesto dosadašnjih dva miliona, Vlada FBiH je za robne rezerve planirala izdvojiti 20 miliona KM.

 Bavrka je kazao da je taj iznos, upravo, deset puta veći nego prethodnih godina.

- Prema programima koje Vlada F BiH bude usvojila, sigurno će se pokušati naći najbolja rješenja u određenom trenutku. Kriza u Ukrajini sigurno će proizvesti određene posljedice, posebno za gospodarstva kao što je BiH, koja je uvozno orijentirana i gledat ćemo na najbolji mogući način da iznađemo rješenja - naveo je on.



FBiH ima kapacitete za mogući prijem izbjeglica

Fadil Novalić, federalni premijer, rekao je da samo u Pločama, kada je riječ o rezervama nafte, ima 80.000 tona renoviranih kapaciteta.

- Skladištimo za druge, ali to je državna imovina i mi to za svoje potrebe možemo uzeti. To je jedno, a drugo, postoje rezerve u privatnim benzinskim pumpama koje u slučaju neke eskalacije sve mogu biti pod našom kontrolom, uvođenjem vanrednog stanja. Jednako se to odnosi na žitarice. Mi sada imamo druge zalihe iza prvog najvećeg dobavljača u BiH - rekao je Novalić.

Upitan može li Federacija BiH primiti izbjeglice iz Ukrajine, Novalić je kazao da su usljed migrantske krize napravljeni određeni kapaciteti koji su sada prazni.

- Znate da u Lipi ili Delijašu imamo relaativno velike kapacitete od pet do šest hiljada  osoba. To je za prijem prvog vala, a dalje bismo se snalazili kao što to čine druge zemlje - kazao je Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.