SPORNA DIPLOMA

Sve je izvjesnije da se HDZ-ov ministar Josip Grubeša uključio u spašavanje Sebije Izetbegović

Riječ je o dokumentaciji o obrazovanju Sebije Izetbegović iz Zagreba po kojoj je jasno da ona nije završila specijalizaciju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu

Josip Grubeša i Sebija Izetbegović. Avaz

E. Ć. / Raport

23.3.2022

Oznaka tajnosti na dokumentaciji o obrazovanju direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović razvija se u pravu trakavicu, a sve je izvjesnije da se u spašavanje supruge Bakira Izetbegovića uključio i HDZ odnosno ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Riječ je o dokumentaciji o obrazovanju Sebije Izetbegović iz Zagreba po kojoj je jasno da ona nije završila specijalizaciju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a autentičnost njenog indeksa nije mogla biti utvrđena.

Posebno je zanimljiv jedan detalj, a to je da je jasno naznačen stepen tajnosti: "Povjerljivo". Iz Ministarstva pravde BiH su uputili na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove (KUIP), dok su iz KUIP-a rekli da oni nisu tražili tajnost, piše Raport.







Grubeša se upleo u svoje laži

Potom, se javnosti obratio i ministar pravde Josip Grubeša kako bi demantirao da je stavio oznaku tajnosti na dokument iz Zagreba. On je jasno kazao da je KUIP tražio da se ostavi oznaka "Povjerljivo".

- Zakonom o zaštiti tajnih podataka propisano je da ovlaštena osoba u instituciji neki podatak označava određenim stepenom tajnosti, što je u svom aktu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove učinila, odnosno isti označila stepenom tajnosti "povjerljivo", te istu oznaku stavila i na kuvertu svog akta - rekao je Grubeša.

Međutim, prema svemu sudeći sam se upleo u svoje laži. Svakako ne bi ovo bilo prvi put da HDZ "štiti" SDA i Sebiju Izetbegović.

Dodao je kako Ministarstvo pravde BiH prošle sedmice postupajući po upitu Kantonalne uprave, između ostalog, pa i o zakonskim mogućnostima ukidanja ove oznake s predmeta, obavijestilo Kantonalnu upravu da mogu ukinuti oznaku tajnosti, jer su je sami i postavili.

- Neozbiljne i krajnje maliciozne su insinuacije da je Ministarstvo pravde BiH, bilo koji predmet koji Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije označila kao povjerljiv, samoinicijativno tako označilo jer za to ne postoji zakonsko uporište - dodao je Grubeša.

KUIP dobio kovertu da su dokumenti strogo povjerljivi

Direktor KUIP-a Fahir Halilović je kazao kako je ministar objedinio sve dokumente i stavio ih pod oznaku povjerljivosti, a Uprava za inspekcijske poslove KS nema rješenje kojim možemo konzumirati predmete koji imaju stepen tajnosti.

- Imam dopis koji sam poslao u Ministarstvo pravde i ministru Grubeši s konkretnim upitom kako postupiti u konkretnom slučaju kada su u pitanju odgovori Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tražio sam upute od Grubeše kako da postupamo, jer je onemogućio nastavak inspekcijskog nadzora. Evo bit ću prost, neću reći da ministar Grubeša ne govori istinu, reći ću da on laže - rekao je Halilović za Raport.

Halilović je istakao kako je KUIP dobila kovertu gdje se navodi da su dokumenti strogo povjerljivi.

- Izjaviti tako nešto, a mi smo dobili kovertu da su dokumenti strogo povjerljivi, uz napomenu kako se ne mogu koristiti za daljnji inspekcijski nadzor je paradoks. Grubeša obnaša poziciju ministra pravde. to je institucija koja bi trebala da štiti ovakve stvari i boriti se protiv takvih pojavnih oblika.

Mi tražimo da se skine oznaka povjerljivosti sa dokumenata kako bismo okončali inspekcijski nadzor. Da bismo nastavili nadzor, mora poštojati rješenje da inspektor može postupati i koristiti predmete sa "strogo povjerljivo" - poručio je Halilović za Raport.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.