PARLAMENT FBIH

Nastavljena sjednica Predstavničkog doma: Na dnevnom redu povećanje dječijih dodataka i Rezolucija o BHRT-u

Važna stavka je i Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, a za koji je ministar rada i socijalne politike iz redova SBB-a Vesko Drljača rekao da će omogućiti da dječji dodatak iznosi 19 posto najniže plaće u FBiH

Sa jučerašnje sjednice PD PFBiH. FENA

Piše: S. Spahić

29.3.2022

Nastavljena je jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici je usvojen Budžet FBiH.

Na današnjoj sjednici će se raspravljati o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, koji je izazvao ogromne polemike zbog nejasnih kriterija raspodjele sredstava.

Važna stavka je i Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, a za koji je ministar rada i socijalne politike iz redova SBB-a Vesko Drljača rekao da će omogućiti da  dječji dodatak iznosi 19 posto najniže plaće u FBiH utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu. Na ovaj način je utvrđen viši dječji dodatak koji će da raste na 103,17 KM.

Na dnevnom redu je i Rezolucija o BHRT-u zastupnika Sanele Prašović-Gadžo i Irfana Čengića. Navedenom Rezolucijom se nalaže Poreskoj upravi Federacije BiH, kroz smjernice za rad i postupanje, a u vezi pitanja ove Rezolucije, da se omogući nesmetan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine jer je to od javnog interesa za građane Bosne i Hercegovine, sve do konačnog okončanja spora sa Radio -televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH i od 2017. godine taksu ne uplaćuje BHRT-u u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BHRT.

Danas će se raspravljati i o programu rada Vlade Federacije, izvještaju o odobravanju sredstava iz "Tekućih rezervi" u prošloj godini, kvartalnom izvještaj o dugu, zaključcima Zakonodavno - pravne komisije Predstavničkog doma PFBiH i Izboru i imenovanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.