SUD BIH

Toni Bašić uslovno osuđen za izazivanje nacionalne mržnje

Bašić je bio optužen da je tokom 2020. u više navrata preko interneta podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji

Bašiću je izrečena uslovna kazna od dvije godine. Avaz

H. J. I.

30.3.2022

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Tonija Bašića na uslovnu kaznu zatvora za izazivanje nacionalne mržnje.

Presuda mu je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a Državno tužilaštvo je prije toga izmijenilo optužnicu prekvalifikacijom prvobitnog krivičnog djela "terorizam" u krivično djelo "izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Bašiću je izrečena uslovna kazna od dvije godine, koja neće biti realizovana ukoliko u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.


"Kreni putem genocida"

Predsjedavajući Vijeća Nenad Šeleda rekao je da je u obzir uzeto da se radi o vrlo mladoj osobi koja je lakomisleno postupala. Dodao je da je na prihvatanje sporazuma uticalo i vještačenje neuropsihijatra Alme Bravo-Mehmedbašić.

- Sretni ste da ste imali ovog tužioca i ovog branioca. Bio je splet sretnih okolnosti - kazao je Šeleda, napomenuvši da je tužilac prihvatio prekvalifikaciju vrlo ozbiljnog djela.

Bašić je bio optužen da je tokom 2020. u više navrata preko interneta podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji, objavljujući poruke: "Ubij gasom svakog Jevreja", "Kreni putem genocida" i slično.

U novembru prošle godine najavljeno je da stranke pregovaraju o priznanju krivice. Tužilac Ćazim Hasanspahić je prije prihvatanja sporazuma i izricanja presude rekao da je Tužilaštvo prekvalifikovalo krivično djelo nakon vještačenja.

- Pred nama se nalazi mlada osoba, od prvog dana nije sporio šta je uradio, a čuli smo od profesorice da su te poruke rezultat zanesenosti i tinejdžerske lakomislenosti, bez stvarne namjere - istakao je Hasanspahić.


Nije povezan sa grupama koje raspiruju mržnju

On je dodao da Bašić nije povezan ni sa kakvim grupama koje raspiruju mržnju i da će ovaj period provjere od tri godine doprinijeti da ih se kloni.

Branilac Vlado Adamović je kazao da mladi koriste tehničke mogućnosti a da ne znaju njihove posljedice. Naveo je da postoje gnusni tekstovi koji nisu ni terorizam ni izazivanje mržnje, te da ovu oblast zakonski treba bolje urediti.

On je rekao da je Bašić bio srednjoškolac kada je počinio djelo, a da je sada student treće godine sa dobrim prosjekom ocjena.

Bašić je u završnom obraćanju Sudu izrazio žaljenje što je izazvao probleme i učinio da se neki ljudi uplaše zbog njegovih radnji.

Vijeće je nakon ulaganja dokaza i završnih riječi izreklo presudu, kojom je naloženo oduzimanje telefona i laptopa korištenih za izvršenje krivičnog djela, a Bašiću je određeno i plaćanje sudskih troškova. Sud mu je ukinuo mjere zabrane putovanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.