SJEĆANJE NA STRADALE

U Mostaru obilježena godišnjica Prve pješačke brigade Oružanih snaga BiH i HVO

Danas smo se prisjetili svih aktivnosti koje su urađene kroz rat, rekao je Krešić

A. O. / Fena

7.4.2022

Sa obilježavanja godišnjice u Mostaru - Avaz
Godišnjica HVO - Avaz
Dragan Čović prisustvovao obilježavanju godišnjice - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Obilježena godišnjica - Avaz

U Mostaru je danas obilježena 17.godišnjica Prve pješačke (gardijske) brigade Oružanih snaga BiH i 30. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane.

Kako je kazao danas zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić najveću zaslugu za strukturu koju danas ima Bosna i Hercegovina nosi Hrvatsko vijeće odbrane.







Veliki doprinos

- Danas smo se prisjetili svih aktivnosti koje su urađene kroz rat, ali i svega onoga što je Hrvatsko vijeće odbrane dalo kao doprinos odbrani hrvatskog naroda i uspostavi BiH. To je nešto nemjerljivo i bez tog doprinosa veliko je pitanje u kojem bi smjeru išla i kako bi Bosna i Hercegovina danas izgledala - rekao je Krešić. 

Dodao je kako ne treba bježati od činjenica. Smatra kako danas postoji jako puno prostora za popravljanje stanja unutar BiH. 

- Ne treba bježati od povijesnih činjenica, istine i onoga što se događalo. Ali, mi smo država tri konstitutivna naroda, a Oružane snage BiH nastale su iz tri zaraćene strane. Bogu hvala da imamo mogućnost da gradimo jedinstvene Oružane snage BiH - poručio je on. 


Primjena postulata

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić ocijenio je kako u ovoj prigodi treba istaknuti tri stvari. 

- Trebamo promovirati kulturu sjećanja, prisjetiti se ljudi koji su poginuli i koji su dali život za našu slobodu. Također, potrebno je kazati da je ispunjena misija Hrvatskog vijeća odbrane, a to je zaštita fizičkog, duhovnog i drugog identiteta hrvatskoga naroda u BiH - naglasio je on. 

Danas, s Prvom pješačkom (gardijskom) brigadom koja baštini tradiciju Hrvatskog vijeća odbrane, dodao je, treba provoditi postulate koje je HVO promovirao u Domovinskom ratu. 

Doprinos stabilizaciji treba imati viziju, poštovati autoritete, imati čvrstu vjeru s pouzdanjem u krunicu oko vrata, ali i izvrsnost. 

- Ako ćemo svi mi, bez obzira iz kojeg dijela društva dolazimo, primjenjivati te postulate onda će naš narod, ali i naša domovina Bosna i Hercegovina imati prosperitet u budućnosti - kazao je Jerkić.


Odavanje počasti

Komandant Prve pješačke (gardijske) brigade Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin istaknuo je kako se s pravom i ponosom može reći da su pripadnici Hrvatskoga vijeća odbrane dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Kap krvi prolivena za domovinu obvezuje nas da odamo počast svim poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a. Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema njima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici HVO-a veliko hvala za sve što su učinili - poručio je on.

 Ovom prigodom, brigadir Pažin uručio je predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću priznanje za izniman doprinos u ostvarenju programskih zadaća i promicanju uloge i značaja Prve pješačke (gardijske) puka Oružanih snaga BiH. Pored državnih, entitetskih, županijskih i općinskih predstavnika vlasti, na svečanosti je sudjelovao i Mario Banožić, ministar odbrane Republike Hrvatske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.