KONTRADIKTORNOSTI

Dodik protiv saradnje CIK-a i OSCE-a, a Radmanović se sastao sa Kavalek

Istaknuto je da je sloboda medija važna pretpostavka za ukupan razvoj društva i da treba učiniti sve kako bi se u svijetu unaprijedila ne samo fizička nego i egzistencijalna sigurnost novinara

Radmanović i Brada se sastali sa predstavnicima OSCE-a. FENA

S. S.

11.4.2022

Sloboda medija stub je demokratije, rečeno je na današnjem susretu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića i delegatkinje u Domu naroda PSBiH Lidije Bradare s predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Terezom Ribeiro (Teresa) i šeficom Misije OSCE u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).

Istaknuto je da je sloboda medija važna pretpostavka za ukupan razvoj društva i da treba učiniti sve kako bi se u svijetu unaprijedila ne samo fizička nego i egzistencijalna sigurnost novinara, ali, kako je rečeno, pri tome je nužno, slično kao i u svijetu politike, promovirati odgovornost medija za izgovorenu i napisanu riječ i otklanjanje govora mržnje.

Uticaj podjela na medije

Na sastanku je rečeno da se u radu bosanskogercegovačkih medijima osjeti snažan uticaj podjela na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni što predstavlja problem koji se dugo rješava i teško je očekivati da će neko sa strane preko noći ponuditi rješenje umjesto da ga istrajno traže akteri u BiH.

Istovremeno, istaknuto je, rad medija u BiH opterećen je i refleksijama aktuelnih problema na globalnoj sceni, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ima prostora za pomak

Relevantne međunarodne institucija stanje medijskih sloboda u BiH ne ocjenjuju kao loše, međutim ima prostora za pomake naprijed.

Radmanović i Bradara zahvalili su OSCE-u na raspoloženju da i dalje doprinose ukupnom razvoju demokratskih odnosa u BiH, ističući otvorenost i za savjetodavnu pomoć te međunarodne organizacije u procesu daljnjeg jačanja slobode medija.

Podsjećamo, u toku je sjednica Narodne skupštine RS, gdje se raspravlja o vetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odluke u kojim je preglasan, a jedna od tačaka je memorandum o saradnji OSCE-a i CIK-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.