PREDSJEDNIK CIK-A

Suad Arnautović za "Avaz": Izbore raspisujemo 4. maja

Postoje izričite odredbe u Krivičnom zakonu koje se odnose na one koji onemogućavaju biračima da ostvare svoje građansko pravo

Arnautović: Ko želi opstruirati naći će način. Arhiv

Piše: A. Kukić

21.4.2022

Državni budžet još nije usvojen, a odbijanjem Vijeća ministara BiH da na dnevni red stavi tačku kojom bi se razmatralo odobravanje 11,7 miliona KM za provođenje izbora blokade se nastavljaju.


Ispunjeni zahtjevi

Zahtjevom je traženo da se izdvoji novac iz budžetske rezerve, odnosno prenesenih sredstava iz prethodnik godina. Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da sav traženi materijal dostavljen Vijeću ministara u ponedjeljak, 18. aprila.

- Ispunili smo sve potrebne zahtjeve i formulare i očekivali smo da će o tome biti raspravljamo, pa kakva god odluka da bude. Međutim, obavješteni smo da to iz nekih pravnoformalnih razloga nije stavljeno na dnevni red. Navodno, materijal nije potpun. Ako se želi opstrurati donošenje ovakve odluke onda će se naći način – govori Arnautović.


Krivično djelo

Arnautović naglašava da će CIK imati odgovor na opstrukcije, ukoliko se one nastave.

- Zbog javnosti je bitno napomenuti da postoje izričite odredbe u Krivičnom zakonu koje se odnose na one koji na protupravan način onemogućavaju biračima da ostvare svoje građansko pravo. Mi smo dužni prema Izbornom zakonu, kao Izborna komisija, da ako smatramo da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, to je obligatorna stvar, da prijavimo Tužilaštvu. Ako se to ne riješi do 19. maja ja ću kao predsjednik CIK-a prijaviti nadležnom Tužilaštvu – zaključio je Arnautović

Krajni rok za dodjelu finansijskih sredstava je 19. maj ove godine, a kako je Arnautović potvrdio, izbori će biti raspisani 4. maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.