PREMIJER RS

Višković: Gubitnici u BiH su i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati

Sve dok se međunarodni faktor miješa u unutrašnje stvari BiH, nema budućnosti BiH, kako god to neko zamišljao, istakao je

Radovan Višković. Agencije

H. J. I.

22.4.2022

Poruke upućene sa velikog skupa održanog u Banjoj Luci pod motom "Sloboda" sa ciljem zaštite RS, obavezujuće su za institucije RS, izjavio je premijer ovog bh. entiteta Radovan Višković.


Jasne poruke

Višković kaže da je taj skup u organizaciji Boračke organizacije RS bio veličanstven, da je apsolutno opravdao svoj cilj, te da sa njega nije poslata nijedna uvredljiva poruka.

- Nijedna jedina uvreda prema bilo kome u BiH, pa čak i prema ovima koji su na direktan način proizveli ovakvu situaciju na prostoru BiH. Poruke su bile više nego jasne, jasno upućene - rekao je Višković.

On je naveo da je u plaštu svih dešavnja u vezi sa nametnutom odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH o izmjenama Krivičnog zakona BiH prema kojem je zabranjueno negiranje genocida i veličanje ratnh zločina, u prvi plan isplivalo nezadovoljstvo Srba, a skroz zanemarena pozicija Hrvata.


Međunarodni faktor

- Hrvati imaju razloga da su više nezadovoljni, više oštećeni, neuvaženi u BiH, i čak da nemaju mehanizme svoje zaštite kao što imaju predstavnici srpskog naroda. Mi koristimo samo svoja ustavna ovlaštenja i ono što nam je propisao Ustav BiH. Imamo pravo na zaštitu svojih legitimnih prava - istakao je entitetski premijer.

On je rekao da srpski narod želi da bude uvažen i poštovan i da sve odluke donosi u dogovoru.

- Sve dok se međunarodni faktor miješa u unutrašnje stvari BiH, nema budućnosti BiH, kako god to neko zamišljao. Možda u ovom momentru Bošnjaci smatraju slavodobitno kako su oni nešto iz ovoga profitirali. Nisu, gubitnici u BiH su i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati iz prostog razloga što je u znatnoj mjeri zaustavljen razvoj BiH, a to ide na štetu svima koji žive na ovim prostorima - naglasio je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.