GRAČANICA

Harem Bijele Ahmed-pašine džamije prepun vjernika

Klanjan bajrama-namaz u 37 džamija i 12 mesdžida

Klanjan bajrama-namaz u 37 džamija i 12 mesdžida. H. Čalić

Piše: H. Čalić

2.5.2022

Nakon što su ispostili mjesec ramazana, vjernici iz Gračanice su dočekali bajram, a mnogi od njih su pohrlili u džamije i mesdžide. Bajram-namaz je klanjan u 37 džamija i 12 esdžida, ali i u novosagrađenoj džamiji Korića Han.

Reporter "Avaza" zabilježio je prepun harem Ahmed-pašine, u narodu poznate kao Bijele džamije. Bajram namaz je predvodio Abdulah ef-Husić. Glavna bajramska svečanost održana je u Šarenoj džamiji, a bajram namaz je predvodio Smajo ef. Mustafić, glavni imam MIZ-e Gračanice. 

Naglasio je da je ovo vrijeme, kada muslimani više nego ikada treba da njeguju zajedništvo, toleranciju, međusobno poštivanje i uvažavanje, da čuvaju svoju domovinu i svoju vjeru.


Novosagrađena džamija u novom džematu Korića Han. H. Čalić

U novom džematu Korića Han u Gračanici, koja je sagrađena za manje od godinu dana, jutros je klanjan prvi bajram namaz. 

Do dolaska imama Džemal ef. Softića, bajram-namaz predvodio je Fadil ef. Karić. Džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a bilo je dosta mladih, pa i dječaka.

- Ponosni smo što smo se potrudili, pa sa dobrim ljudima, vakifima, poduzetnicima i džematljama sagradili našu džamiju na Korića Hanu, koja je i u vrijeme ramazana bila puna vjernika. Tek sada vidimo kolika je bila potreba da se džamija, koja ima sve što je potrebno, pa i stan za imama, sagradimo baš u ovo vrijeme- kazao je jedan od vakifa Sabahudin Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.