PORUKA IZ VAŠINGTONA

Ivica Puljić: NATO je uz Bosnu i Hercegovinu i Kosovo

Kavoli je rekao da Evropska unija igra važnu ulogu i da su njene sankcije snažno diplomatsko i gospodarsko oružje koje pojačava napore SAD i NATO-a da se suprotstave malignom utjecaju Rusije

E. Ć. / Al Jazeera

Ivica Puljić i Kristofer Kavoli

Foto: Avaz


Američki general Kristofer Kavoli (Christopher Cavoli), nominiran za novog zapovjednika američkih oružanih snaga i NATO-a u Evropi, svjedočio je pred senatskim Odborom za oružane snage. 

Kako je rekao Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Vašingtona, Kavoli je iznimno iskusan časnik, vrlo obrazovan stručnjak za istočnu Evropu i Rusiju. Navodi da je Kavoli tokom svjedočenja jasno poručio da je Rusija najveća opasnost po evropsku sigurnost, dok je to sve više i Kina.

EU i NATO stub evropske sigurnosne arhitekture

General Kavoli je dosta govorio i o značajnom jačanju američkih snaga u istočnoj Evropi, navodeći kako američke specijalne jedinice imaju novu bazu u Albaniji i da su im važni njihovi partneri na Balkanu. Rekao je da Evropska unija igra važnu ulogu i da su njene sankcije snažno diplomatsko i gospodarsko oružje koje pojačava napore SAD i NATO-a da se suprotstave malignom utjecaju Rusije.

- EU je, kao i NATO, ključni stub evropske sigurnosne arhitekture. Po mom mišljenju, EU djeluje u komplementarnoj ulozi sigurnosnih ciljeva NATO-a. Utjecaj EU-a na saveznike u NATO-u kako bi pridonijeli financiranju obrambenih pitanja u savezu je kritičan. EU gleda na Rusiju kao na najveću sigurnosnu prijetnju u Evropi, a strateški dokumenti EU-a usklađeni su s naporima NATO-a u planiranju. Međutim, zabrinut sam da bi inicijative EU mogle konkurirati obavezama NATO-a u ionako ograničenom okruženju - naveo je Kavoli.

Kavoli je, govoreći o mirovnim snagama na Kosovu (KFOR), rekao da su one neophodne za regionalnu stabilnost-

- Njegova profesionalna prisutnost daje Kosovu i Srbiji priliku za normalizaciju odnosa kroz nastavak dijaloga. Misija KFOR-a uspješna je priča za NATO i značajno je ulaganje Sjedinjenih Država i NATO-a već više od dva desetljeća. Prisutnost SAD-a u KFOR-u pokazuje solidarnost s našim saveznicima i ostaje ključno sredstvo odvraćanja u sprječavanju nove krize ili sukoba - istakao je Kavoli.

Zapadni Balkan je kompetitivna zona

Kako je naveo, Kavoli za glavne izazove na zapadnom Balkanu vidi kontinuirane etičke napetosti, kao i slabe institucije te maligne vanjske utjecaje.

- Zapadni Balkan je kompetitivna zona u kojoj se SAD i Evropa natječu s Rusijom i Kinom. Rusija koristi svoje povijesne i kulturne veze, kao i energiju kako bi izvršila utjecaj. Kina koristi ekonomska sredstva i korumpirano okruženje kako bi stekla uporište u brojnim državama i uključila članice Saveza.

EUCOM sa svojim međuagencijskim partnerima i timovima zemalja koji rade zajedno mogu se suprotstaviti tim prijetnjama. EUCOM također mora nastaviti s maksimiziranjem programa međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke State Departmenta (IMET), ključnog programa u stvaranju zajedničkih vrijednosti u redovima naših saveznika i partnera - rekao je Kavoli, prenosi Al Jazeera.

NA VRH

Podijeli članak na