PREDSJEDAVAJUĆI PD PS BIH

Radmanović: Pojedine institucije ruše Ustav BiH

Radmanović je naveo da ministrica vanjskih poslova Bisera Turković gura neki koncept po svom nahođenju koji je mimo Ustava BiH

Nebojša Radmanović. Arhiva

H. J. I.

2.6.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović smatra da jedan broj institucija BiH radi antiustavno, samoinicijativno po željama rukovodilaca tih organa ili nekih njihovih partijskih šefova, čime ruše Ustav BiH.

Radmanović je naveo da ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković gura neki koncept po svom nahođenju koji je mimo Ustava BiH.

- Po Ustavu, vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH koncenzusom. Često u Predsjedništvu BiH dva člana preglasavaju jednog, a to se, nažalost, često dešava i u Oružanim snagama - rekao je Radmanović.


Strani faktor

On je ocijenio da uz sve probleme funkcioniše Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština, ali da kada je u pitanju vanjska politika BiH i Oružane snage mnoge stvari nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Radmanović kaže da se često jedan broj političara iz Sarajeva oslanja na strani faktor, ističući da je njegova poruka da nema kvalitetnih rješenja sa strane već se postižu samo kada se dogovor postigne u BiH. On kaže da međunarodni faktor svojim miješanjem samo komplikuje situaciju u BiH.

- Moraju naći najmanji zajednički sadržaj oni koji vode politiku u ime tri konstitutivna naroda u BiH i oni koji se ne izjašnjavaju kao konstitutuivni narodi, a imaju prava kao pripadnici konstitutivnih naroda - istakao je Radmanović.

On je rekao da je za BiH važno da ispunjava evropske standarde koji odgovaraju BiH, a ne određene zadatke koje postavlja EU.

Radmanović kaže da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, jer Predsjedništvo BiH nije o tome donijelo nikakvu odluku.


Ruski gas i robne razmjene

- Desilo se da jedan broj ljudi bez odluke Predsjedništva BiH po nalogu ministrice Bisere Turković glasa u nekim međunarodnim organizacijama koje preferiraju sankcije Ruskoj Federaciji i onda je izašla priča da je i BiH uvela sankcije - naveo je Radmanović.

Radmanović smatra da BiH ima veliki interes da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, te ističe da bi bila velika šteta za građane Sarajeva ako se uvedu sankcije zbog ruskog gasa i robne razmjene sa tom zemljom.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Radmanović, koji je potpredsjednik SNSD-a, naveo je da je uvjeren u izbornu pobjedu SNSD-a kao najmoćnije političke partije sa najboljim kadrom.

- Nakon izbora treba nastaviti razgovore o reformi Izbornog zakona u BiH koji su do sada dali određene rezultate - smatra Radmanović.

Radmanović je rekao da se zalaže za sprovođenje izbora u BiH uz poštovanje svih demokratskih normi, ali da se u buduće ne bi smjelo dešavati da četiri godine nema primjene izbornih rezultata, kao što je to slučaj u Federaciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.