ISPRED NARODNOG POZORIŠTA

Policija prekinula performans, glumci će biti kažnjeni

Utvrđuju se sve okolnosti i bit će poduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika, rekli su iz MUP-a KS

H. J. I.

Performans je prekinut oko 22 sata

Foto: Avaz


Performans ispred Narodnog pozorišta Sarajevo koji je zgrozio građane glavnog grada prekinula je policija oko 22 sata zbog neprimjerenosti sadržaja. 

Bilo je zamišljeno da performans traje šest sati.  Nakon što su na društvenim mrežama brojni građani negodovali zbog ovakve umjetnosti na ulici, pozvana je i policija koja je brzo reagirala i prekinula skup.

- Utvrđuju se sve okolnosti i bit će poduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika - rekli su iz MUP-a KS.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da obnažavanje na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM. Iz policije su nam kazali da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori.

Podsjećamo, ovaj događaj je šokirao prisutne građane i zapalio društvene mreže s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

NA VRH

Podijeli članak na