NIŠTA OD JEFTINIJIH CIJENA

Još uvijek ništa od diferencirane stope PDV-a: Predstavnički dom nije imenovao članove komisije

Ranije je Dom naroda u ovu komisiju predložio Lidiju Bradaru (HDZ), Amir Fazlić (SDA) i Dušanka Majkić (SNSD)

Predstavnički dom: Nisu imenovana 3 člana Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta izmjena Zakona o PDV-u. FENA

Piše: S. S.

27.6.2022

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije imenovao tri člana Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. 

Podsjećamo, Predstavnički dom i Dom naroda su usvojili u različitom tekstu ovaj zakon, a koji ima za cilj uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Prijedlog kolegija iz Predstavničkog doma su bili Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Predrag Kožul (HDZ) i Šemsudin Dedić (SDA), ali ovaj prijedlog nije imao opću većinu.

Šarović umjesto Novaković-Bursać

Postojao je i drugi prijedlog, koji je inicirao Branislav Borenović (PDP), a s ciljem da se umjesto Snježane Novaković-Bursać imenuje predlagač ovog zakona Mirko Šarović (SDS), što je palo zbog nedostatka entitetske većine.

Prilikom rasprave žestoke kritike je uputio Branislav Borenović.

- Kad pomisliš da nema više šta što te može iznenaditi, vi uspijete. Jel moguće da kolegij nije u komisiju stavio čovjeka koji je predložio zakon? Da li je to moguće u bilo kojem parlamentu na planeti? Stavljate u komisiju ljude koji su glasali protiv ovog zakona koji treba usaglasiti. Ovo je apsurd nad apsurdima, paradoks nad parodoksima. Pravite cirkus od ovog parlamenta. Biram riječi, ne znam kako da objasnim ovo što vi radite - rekao je Borenović.

"Ovo je sramota..."

Kazao je da je sramota da ljudi sa političkim iskustvom urade takvo nešto i ne imenuju Mirka Šarovića u tu komisiju.

- Vi ne smatrate za shodnim da on bude u šestočlanoj komisiji. Svašta... Da ne bi bilo da nemam prijedlog, predlažem jedino logično da gospodin Šarović bude u komisiji i nadam se da će to biti uvaženo te da ćemo što prije zaboraviti ovo što ste vi predložili - dodao je Borenović.

Podsjećamo, ranije je Dom naroda u ovu komisiju predložio Lidiju Bradaru (HDZ), Amir Fazlić (SDA) i Dušanka Majkić (SNSD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.