BEZ PANIKE U BIH

Prim. dr. Ednan Drljević za "Avaz": Neće biti epidemije majmunskih boginja

Starije osobe koje su vakcinisane vakcinom protiv velikih boginja (variola vera) imaju neku vrstu imuniteta, tako da su otporne

Prim. dr. Drljević: Virus se ne prenosi brzo. Agencije

Piše: A. Kukić

15.7.2022

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u srijedu je potvrdio kako je pacijent za kojeg se sumnjalo da je zaražen majmunskim boginjama – pozitivan. To je ujedno prvi potvrđeni slučaj ove bolesti u BiH. Ova vijest uznemirila je građane BiH.


Pod kontrolom

Ipak, kako je za „Avaz“ kazao prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, razloga za brigu nema.

- U Evropi imamo slučajeve majmunskih boginja, one se zaista vrlo sporo šire i drže se pod kontrolom, tako da straha ne treba biti - kazao nam je prim. dr. Drljević.

Kada je riječ o prevenciji bolesti, građanima se preporučuje da održavaju jak imunitet.

- Starije osobe koje su vakcinisane vakcinom protiv velikih boginja (variola vera) imaju neku vrstu imuniteta, tako da su otporne, a ovi mlađi koji nisu vakcinisani imaju bolji imunitet pa brže prebole - pojasnio je prim. dr. Drljević.


Vidljiva bolest

Zaraza nastaje samo dan prije izbijanja osipa, što može poslužiti preventivno, jer se svi čuvaju kontakta s ljudima koji imaju vidljivu osipnu bolest. Dodaje kako se pacijenti sami javljaju na liječenje čim uoče osip te se epidemija majmunskih boginja u BiH ne očekuje.

- Sve to skupa pomaže u prevenciji i brzini širenja. Uostalom, ovaj virus se ne prenosi tako brzo, potreban je duži kontakt sa zaraženom osobom, odnosno kontakt s ekstremitetima te osobe. Kada se sve uzme u obzir, ova bolest se bez problema prepoznaje - istakao je prim. dr. Drljević

Mjere prevencije

Preporučuje se izbjegavanje kontakta s bilo kojim materijalom koji je bio u kontaktu s bolesnom životinjom. Osim toga, sva hrana koja sadrži životinjsko meso mora biti temeljito skuhana prije jela. Potrebno je održavati redovnu higijenu ruku, posebno nakon kontakta sa zaraženim životinjama ili ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.