ČETIRI AKTIVNOSTI

Podžić u posjetu primio ambasadora Bugarske

Sagovornici su razmijenili mišljenja o različitm aspektima bilateralne vojne saradnje

Valerij Jotova i Sifet Podžić. MO BIH

A. O.

15.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u posjetu primio ambasadora Republike Bugarske u BiH Nj.E. Valerija Jotova (Yotova).

Sagovornici su razmijenili mišljenja o različitm aspektima bilateralne vojne saradnje te aktualnoj sigunosno-političkoj situaciji u Evropi, na koju utiče rat u Ukrajini. Obostrano je istaknuta važnost koju za stabilnost BiH ima nastavak mandata Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH.

Planom bilateralne vojne suradnje BiH i Bugarske za 2022. godinu predviđa četiri aktivnosti, od čega bi se dvije trebale održati u BiH, a dvije u Republici Bugarskoj. Konstatirano je da šansu za proširenje suradnje predstavlja zajedničko sudjelovanje u regionalnim inicijativama.

Novoimenovani ambasador Bugarske je izrazio podršku napredovanju BiH u euroatlantskim integracijama. Ministar Podžić je potvrdio da mnoga Bugarska iskustva iz perioda tranzicije na tome putu mogu biti korisna za BiH te izrazio spremnost za dalje širenje različitih veza BiH i Bugarske, na obostranu korist obje zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.