NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Magazinović: Ako Dom naroda usvoji Zakon o akcizama, gorivo će biti značajno jeftinije

139 dana čekamo Dom naroda, napisao je Magazinović

Saša Magazinović. Arhiva

H. J. I.

26.7.2022

Ustavnopravna komisija Doma naroda danas je razmatrala prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH čijim usvajanjem bi gorivo u našoj zemlji značajno pojeftinilo. Sada će o tome odlučivati i Komisija za finansije i budžet.

Na sjednici održanoj 9. marta Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je po hitnom postupku prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH čiji su predlagači zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

- Danas branim Zakon o ukidanju akciza na Ustavnopravnoj komisiji, a onda i na Komsisiji za finansije i budžet Doma naroda. Zakon je po hitnom postupku usvojio Predstavnički dom 9. marta. 139 dana čekamo Dom naroda. Ako usvoje zakon, gorivo će biti značajno jeftinije - napisao je Magazinović na Twitteru. 

Zastupnici su u objašnjenju prijedloga izmjena Zakona o akcizama između ostaloga naglasili i da se radi o dijelu poreskog opterećenja koji nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju.

Ukoliko i Komisija za finansije i budžet Doma naroda da pozitivno mišljenje na tekst zakona, te ga Dom naroda usvoji, ukidanjem akciza cijene goriva bile bi niže za 0,35 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.