GRAČANICA

Zbog junske plate, od jutros blokirana fabrika tekstila "Olimp"

Oko 150 radnika se boje za svoju sudbinu, mnogi u kreditima, mogu ostati na ulici

H. Čalić

28.7.2022

Sa lica mjesta. H. Čalić

Zbog neisplaćene plate za juni i duga za još jednu platu, oko 150 radnika gračaničke firme za preradu tekstila "Olimp" od jutros je blokiralo fabriku, kapije su zaključane, niko ne može ući, niti izaći, pa ni kamioni firme "Terasit" koja je unajmila parking "Olimpa" zbog čega je stigla i policija.

- Stanje je jako teško. Mi smo fabriku blokirali zbog neisplaćene plate za juni. Duguje nam se ustvari dvije plate. Danas se u Poreznoj upravi FBiH Uredu u Tuzli, nažalost na prvoj aukciji prodaje zaplijenjena imovina naše firme, zbog duga od 6,2 miliona maraka za neuplaćene doprinose radnicima i 5 miliona kamata, što ukupno iznosi oko 11 miliona maraka. Prodaje se gotovo sva imovina, upravna i proizvodna hala, mašine. Predlažemo da se zdravi dio firme ostavi da bi se tu moglo zaposliti nekolicina ljudi. Ovdje je dosta radnika gdje su zaposleni bračni drugovi. Svi se boje za svoje sudbinu - kaže Enis Šoše, predsjednik sindikata u "Olimpu".

Radnice Amira Pašalić, Nevzeta Bašić, Hanka Bekrić i druge sa suzama govore da će u blokadi ostati dok se plata ne isplati.

- Da je da nam se uveže radni staž, odosmo mi na biro za zapošljavanje, pa šta bude kasnije - kažu radnici Olimpa.

 I ovoga puta, većinski vlasnik "Olimpa" direktor Hazim Hasinović, nije htio da primi novinare i da javno progovori, zbog čega je "Olimp" došao u ovaku situaciju, kada radnici blokiraju firmu, traže platu u isti dan kada se ona prodaje zbog dugova.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.