SITUACIJA NIJE POVOLJNA

Očekuje li se pad vrijednosti konvertibilne marke

Iako konvertibilna marka neće devalvirati u odnosu na euro, dijelit će njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom

Novac u novčanicima građana sve manje vrijedi, kažu ekonomisti. Ilustracija / BHRT

H. J. I.

11.10.2022

Iako je ove godine proslavljena 20. godišnjica uvođenja eura, razloga za slavlje nema, jer situacija nije povoljna. Trenutno, jedan dolar iznosi 0,97 eura što je najslabija pozicija ikada. Pad vrijednosti eura, upozoravaju stručnjaci, znači i pad vrijednosti konvertibilne marke.

Novac u novčanicima građana sve manje vrijedi, kažu ekonomisti. Sa padom eura, koji je na historijskom minimumu, pada i vrijednost konvertibilne marke, iako fiksni kurs stvara privid da je valuta stabilna.

Stabilnost KM je iluzija

- Mi sada imamo situaciju kad se saberu dugovi i deficit, jednaki su društvenom proizvodu, to znači da je najmanje 4 marke za euro, to znači da bi cijene trebale da budu duplo, sve. Novac nema realnu vrijednost, mi mjerimo sadašnje statističke vrijednosti historijskom vrijednosti novca - smatra ekonomista Aleksa Milojević. 

Stabilnost konvertibilne marke je iluzija, kaže ekonomista Igor Gavran.

- Štetu osjećamo kada je riječ o kupovini energenata, i cijena plina i cijena nafte je vezana za dolar, i također uvoženjem s područja koja nisu u eurozoni postaje skuplji za BiH, a znamo da smo ovisni o uvozu.

Rat u Ukrajini i svjetska ekonomska kriza prednjače na listi uzročnika pada vrijednosti eura. Dok neki profitiraju, za druge nema pozitivnih vijesti. Iz nevladinog sektora smatraju da će građani kroz recesiju platiti finalnu cijenu.

Prognoze nisu optimistične

- Iz njihovih džepova i od njihovih malih plata i prihoda veliki dio sredstava otići za pokrivanje ne samo poskupljenja, nego i niza ozbiljnih promašaja vlasti u BiH - navodi Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

S druge strane, prognoze ekonomista nisu optimistične.

- Kad dođe vrijeme da se ne mogu vrati dugovi, valuta napušta čvrsti kurs i kreće u tržišno izravnanje i tada grune inflacija, tada krene inflacija koja je u nekim zemljama bila nepojmljivo visoka i kod nas će biti nepojmljivo visoka - smatra Milojević. 

Iako konvertibilna marka neće devalvirati u odnosu na euro, dijelit će njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.