PRESS KONFERENCIJA

HRS će tražiti ponovno brojanje glasova u HNK i ZHK

Izborni proces kontaminiran, a borili smo se protiv svih, od Plenkovića do HDZ RH, rekao Raguž

Sa press konferencije. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

11.10.2022

Iako su zadovoljni izbornim rezultatima, u Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS) nisu zadovoljni izbornim procesom. U HRS-u, kako su naveli na današnjoj press konferenciji smatraju da je izborni proces do krajnjih granica kontaminiran.

- Nažalost, sve ono što smo govorili prije izbora se ostvarilo, a to je da je međunarodna zajednica, prvenstveno, Ured visokog predstavnika i OSCE izmjenama izbornog procesa do krajnjih granica kontaminiralo izborni proces i omogućilo izbornu krađu, malverzacije i vjerovatno, najkoruptivniji izborni proces u historiji višestranačja BiH- rekao je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

Ocijenio je kako se nije smjelo dogoditi da visoki predstavnik u BiH donosi izmjene izbornog procesa, a da se ne omogući valjana i pravna validacija birača bilo skeniranjem otiska prsta ili izbornih listića.

- Na ovaj način cjelokupni izborni proces je prepušten vladajućim strankama koje su ga zloupotrijebili, a misiji OSCE-a preporučio bih da nam ne više promatraju izborni proces. Ako trebaju promatrati nešto, imamo ornitološki fond u Hutovom blatu. Jer, svakim njihovim promatranjem izbornog procesa, naš proces ne samo da nazaduje već biva sve korumpiraniji. Ako nam žele pomoći, neka nametnu i tehničke izmjene izbornog procesa kako bi se osiguralo da ne dođe do krađa volje birača - rekao je on.



Provjera listića i valjanosti potpisa

Stoga, HRS će se, rekao je, posvetiti tome da se u naredne dvije godine omoguće tehničke izmjene izbornog zakona.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatima stranke, kazavši da su "u igri" oba doma naroda.

- Fokus je bio na nama, borili smo se ne samo protiv pritisaka Republike Hrvatske, od Andreja Plenkovića i HDZ-a RH do novinara iz ekstremno desne provenijencije do ekstremno lijeve. Dokazali smo da opoziciona misao u Hrvata može živjeti - istakao je Raguž.

Slaven Bevanda, član Predsjedništva HRS-a je kazao da osnovano sumnjaju u izborne malverzacije.

- Očigledno je da jedan broj birača nije izašao na izbore, ali je neko glasao za njih. Već u ovoj fazi podnijet ćemo odgovarajuće inicijative da CIK po službenoj dužnosti pokrene određene aktivnosti za provjeru listića i provjeru valjanosti potpisa glasača na tom biračkom mjestu. Još 2010. godine CIK je vršio provjeru tih podataka, konkretno, na području Čapljine, jer, CIK posjeduje odgovarajuću grafološku opremu gdje se na jednostavan način može utvrditi da li su pojedini ljudi na određenim biračkim mjestima glasali. To je i dovelo do poništenja u Čapljini na osam biračkih mjesta - rekao je Bevanda.

Osvrnuvši se na odluku CIK-a o ponovnom prebrojavanju glasova za Predsjedništvo RS-a, kazao je da će HRS tražiti kompletno brojanje glasova za HNK i ZHK.

- Vidjeli ste da imamo biračka mjesta sa 100-postotnom izlaznošću, da pojedini kandidati imaju 100 posto preferencija na velikim biračkim mjestima, a istodobno analizom smo utvrdili da postoje biračka mjesta gdje stranke nemaju nijednu preferenciju, što je nemoguće. To su dovoljni osnovi da tražimo novo prebrojavanje svih listića, jer je to od velikog utjecaja na izborni rezultat više stranaka - naglasio je Bevanda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.