FARMERI UPOZORAVAJU

Prijeti nestašica mlijeka, stoka ide u klaonice

Domaći farmeri će imati uvozno mlijeko koje neće koštati 2, već 4 KM

Poskupilo bukvalno sve što je potrebno za sjetvu i ishranu stoke. Ilustracija

Piše: Al. B.

28.10.2022

S cijenama koje idu ka 2,5 KM po litru očigledno se ostvaruju najave proizvođača koji su par mjeseci ranije upozorili da BiH očekuju poskupljenja, pa i nestašica mlijeka

Poskupljenjima nije kraj, kažu farmeri, a zbog izostanka reakcije nadležnih organa očekuju nas i nestašice. Farmer sam već 20 godina, ali nikad teža, nikad gora i neizvjesnija situacija nije bila kao u zadnjih pola godine - kaže Ermin Veladžić, vlasnik farme sa 120 grla stoke u Bužimu i predsjednik Skupštine Udruženja proizvođača mlijeka i mesa FBiH.


Usorac: Mlijeka neće biti, jer ga nema ko proizvoditi. RTV BN

Pojašnjava da je poskupilo bukvalno sve što je potrebno za sjetvu i ishranu stoke, da je mlijeko u posljednjih godinu dana poskupilo i do 1,40 KM, a kod famera za 15 feninga.

- Gdje je završila razlika, u džepovima trgovaca ili prerađivača, mi ne znamo, ali proizvodnja mlijeka u FBiH u trećem kvartalu ove godine manja je za 9 posto, do kraja ove i početkom naredne godine bit će manja za više od 20 posto. ističe Veladžić.


Mlijeka neće biti, jer ga nema ko proizvoditi, upozorava Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

- Nije problem nestanka mlijeka, koliko nestanka ljudi na selu. Od 100 najvećih proizvođača mlijeka u RS sedam je ispod 40 godina starosti, a od nekadašnjih 17.600 proizvođača sada imamo oko 2.500 – tvrdi.

Mljekari ne kriju ogorčenje zbog nebrige vlada, čiji budžeti nikad nisu bili puniji.

- Domaći farmeri će ugasiti sigurno 20 posto proizvodnje, a onda ćemo imati uvozno mlijeko koje neće koštati 2, već 4 KM - ističe Veladžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.