NOVI UGOVOR

Rudari dali rok Vladi FBiH!

Traže izmjene kolektivnog ugovora

Rudari su prošle godine danima bili ispred zgrade Vlade. Avaz

Piše: A. Kukić

5.11.2022

Za početak naredne sedmice planiran je sastanak članova pregovaračkih timova koje čine predstavnici EPBiH, Vlade FBiH te direktori rudnika iz sastava Koncerna EPBiH kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje u vezi s novim kolektivnim ugovorom za oblast rudarstva.

Težak period

Kako je za „Avaz“ potvrdio Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, rok koji rudari daju za okončanje pregovora je 30. novembar, a novi kolektivni ugovor, ukoliko bude potpisan, važit će od 1. januara naredne godine.

- Ono što možemo kazati je da imamo platformu za pregovarački proces, utvrdili smo dinamiku i usaglasili se da se pokuša najkasnije do 30. novembra taj proces okončati i sigurno da usaglašavanje neće biti jednostavan zadatak ni za jedan pregovarački tim. Ispred nas je, zasigurno, težak period - kaže Husić.

Dodaje kako na prvi pogled ima stvari koje će predstavljati ogroman izazov, ali da će na ozbiljan i odgovoran način analizirati prijedloge koji su im dostavljeni.


Husić: Ogroman izazov. Avaz

Jasno djelovanje

Husića smo pitali kakvi su naredni potezi rudara ukoliko se dogovor ne postigne do 30. novembra.

- Javnost BiH je imala priliku u mnogobrojnim situacijama vidjeti šta rade radnici i sindikati rudnika uglja u FBiH u takvim situacijama, tako da je potpuno jasan mentalitet našeg djelovanja. Mi nećemo na bilo koji način dozvoliti da se obezvrijedi i omalovaži uloga radnika u rudnicima uglja, pogotovo sad u okolnostima koje su prisutne - naglašava Husić.

Podsjetimo, rudari su i krajem prošle godine ostvarivanje svojih prava tražili ispred zgrade Vlade FBiH. Tada je stotine njih noć provelo pod vedrim nebom na sarajevskim minusima.


Povećanje satnice

Rudarski sindikati traže povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada sa 2,70 na 3 KM, što iznosi 11 posto. Također, očekuju da će linearno povećanje plaća iz maja u iznosu od 230 KM ostati na snazi, a njihov zahtjev je povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.