SAOPĆENJE

Kolegij SDA probosanskim strankama: Izbjegnimo zamku međusobnih sukoba, udružimo se u interesu države BiH

Kriza koju kreira SNSD u proteklom je mandatu vratila Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske javnosti kao potencijalno žarište novih sukoba, naveli su iz SDA

Pripadnici "Pokreta za državu". FACEBOOK

S. S.

6.11.2022

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) uputio je poziv probosanskim strankama okupljenim oko "Pokreta za državu" u entitetu RS.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Bosna i Hercegovina je već godinama izložena sve drskijim pokušajima derogiranja njene državnosti, opstrukcijama, blokadama i zastojima koji narušavaju funkcionalnost njenih institucija, te otežavaju i usporavaju euroatlantski put i opći napredak zemlje.

SNSD kontinuirano nasrće na državu, prijeti otcjepljenjem, blokira državne institucije i istovremno provodi višedecenijsku diskriminaciju i aparthejd nad građanima entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu.

Kriza koju kreira SNSD u proteklom je mandatu vratila Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetske javnosti kao potencijalno žarište novih sukoba. Dodikova politika bila je i dalje jeste ozbiljna prijatnja miru i stabilnosti, naročito ukoliko se uzme u obzir regionalni kontekst i zagovaranje „srpskog sveta“ od određenih krugova iz Beograda, kao i otvorena saradnja sa Rusijom.

"Podijeljeni se nećemo moći suprotstaviti"

SNSD je na državnom nivou djelovao u koordinaciji sa HDZ-om BiH, koji, s druge strane, nije dozvoljavao formiranje vlasti u FBiH, koristeći blokade kao mehanizam ucjene za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini su imali obavezu i potrebne mehanizme kojima su mogli efikasno sankcionisati i zaustaviti antidejtonsko ponašanje SNSD-a i HDZ-a BiH. Nisu to učinili. Svjedočimo mlakom, nedovoljno efikasnom ili čak potpuno pogrešnom odgovoru međunarodne zajednice na izvore kriza sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava. SNSD-om se skoro i ne bave, izuzev neproduktivnih individualnih sankcija kadrovima te stranke. HDZ-om BiH se bave, ali na način da pomažu toj stranci izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

U isto vrijeme, dio predstavnika međunarodne zajednice se bavi Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotama, ali na način da predano rade na stvaranju i širenju razdora među političkim strankama koje ih predstavljaju. Time se namjerno slabi probosanski politički blok, kako bi podijeljen mogao postati inferioran u odnosu na SNSD i HDZBiH. Utjecaj probosanskih političkih stranaka, koje imaju podršku skoro dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, uporno se pokušava svesti na jednu trećinu, u tzv. „bošnjačku kvotu“, što je situacija u kojoj će SNSD i HDZBiH imati punu kontrolu nad svim procesima u državi. Podijeljeni, takvom utjecaju se nećemo moći suprotstaviti. Udruženi u odbrani interesa Bosne i Hercegovine, možemo sigurno.

"Situacija se može preokrenuti u našu korist"

Sadašnja situacija se lako i jednostavno može preokrenuti u našu korist.

Da tenzije i pretjerana rivalstva između političkih stranaka koje predstavljaju bosanskohercegovačke patriote nisu nužni, pokazao je i dokazao primjer koalicije „Pokret za državu“ u entitetu RS. Stvaranje jedinstvenog fronta probosanskih stranaka u entitetu RS, podređivanjem stranačkih ili ličnih interesa interesima države Bosne i Hercegovine, nagrađeno je podrškom građana i osvajanjem pet mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

Posljednje pismo stranaka koje čine „Pokret za državu“ upućeno OHR-u također je potvrda sposobnosti da zajednički artikuliramo političke stavove i na taj način ih efikasnije zastupamo. Taj pristup može poslužiti kao smjernica za dalje političko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće.

Prirodna rivalstva među strankama probosanskog političkog spektra se ne smiju, željom stranaca, pretvoriti u neprirodna i po narod i državu štetna neprijateljstva. Borba za vlast i stranačke interese ne smije biti preča od borbe za interese i dobrobit zemlje.

Zato pozivamo sve stranke okupljene u „Pokret za državu“ da izbjegnemo zamku međusobnih iracionalnih sukoba. Umjesto toga, udružimo se u interesu države Bosne i Hercegovine, napravimo široku programsku koaliciju koja će stabilizirati situaciju i koja će imati dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotne političke ciljeve.

Zajednički definišimo stavove o ključnim pitanjima kao što su izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Posvetimo u potpunosti naredni mandat ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbu protiv korupcije, rasteretiti privredu, povećati primanja građana, osigurati stabilan energetski sistem, zaštititi okoliš, te unaprijediti svaki segment života naših građana, navodi se u pozivu SDA upućenom probosanskim strankama okupljenim oko „Pokreta za državu“ u entitetu RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.