DARKO ĆULUM

Direktor SIPA-e tvrdi: Sve informacije iz Sky aplikacije su potkrijepljene dokazima

Postavljaju se pitanja do koje granice se klasično tumačenje zakonitosti pribavljenih dokaza u sferi savremenih komunikacija može nositi sa savremenim izazovima i da li se protiv organizovanog kriminala može koristiti klasični način otkrivanja

Ćulum: Ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze. Fena

E. Ć. / Fena

16.11.2022

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum ističe da sve informacije prikupljene putem interneta, sigurnosne agencije potkrepljuju prikupljanjem objektivnih dokaza.

- Svaki slučaj na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija Sky i Anom, potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze - rekao je Ćulum.

Postavljaju se pitanja do koje granice se klasično tumačenje zakonitosti pribavljenih dokaza u sferi savremenih komunikacija može nositi sa savremenim izazovima i da li se protiv organizovanog kriminala može koristiti klasični način otkrivanja, gonjenja i presuđenja.


Podsjetimo, šesta godišnja konferencija Prvosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini o temi "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.