SPECIJALNI IZASLANIK

Stjuart Pič: Želimo vidjeti stabilnu FBiH, Dejton ostaje čvrsta osnova

Želimo vidjeti stabilnu i funkcionalnu FBiH, unutar snažne države BiH, izjavio je Pič

Pič: Moramo dalje razvijati, a ne ići unazad u vezi s pitanjem ovih pozitivnih koraka. NN

A. O. / NN

22.11.2022

Specijalni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan, Stjuart Pič (Stuart Peach) izjavio je da je Velika Britanija predana Dejtonskom sporazumu i strukturi jedne države, dva entiteta i Brčko distriktu.

- Ali dalji ekonomski, socijalni i politički napredak mora se nadograđivati na dugogodišnji proces reformi od završetka konflikta do danas, koji je uključio pozitivne pomake političara iz cijele zemlje, uključujući i iz RS, u stvaranju baznih institucija poput Oružanih snaga i poreskih institucija. Moramo dalje razvijati, a ne ići unazad u vezi s pitanjem ovih pozitivnih koraka - rekao je Pič za Nezavisne novine


Mir je krhak i pod pritiskom

NN: Dobro nam je poznato da vaša zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali željeli bismo čuti da li podržavate dejtonsku strukturu BiH, sa širokim entitetskim ovlaštenjima, kako je to definisano trenutnim Ustavom?

- Da. BiH je postigla napredak od 1995. godine, ali teško stečeni mir je i dalje krhak i pod pritiskom. Želim da podvučem predanost UK Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim strukturama. Struktura BiH - jedna država, dva entiteta i Brčko distrikt je čvrsta osnova, sa posvećenom podrškom međunarodne zajednice. Ali, dalji ekonomski, socijalni i politički napredak za dobrobit svih građana BiH mora se nadograđivati na dugogodišnji proces reformi, od završetka konflikta do danas, koji je uključio pozitivne pomake političara iz cijele zemlje, uključujući i iz RS, u stvaranju baznih institucija poput Oružanih snaga i poreskih institucija. Moramo dalje razvijati, a ne ići unazad u vezi s pitanjem ovih pozitivnih koraka. Samo na taj način možemo omogućiti još više investicija, ekonomski razvoj i druge vidove podrške za BiH i sve njene građane. Ovo je ključno u vremenu kada se BiH kreće na svom evroatlantskom putu, koji je sada i jasnije postavljen, i koji je više moguć nego ikada prije. Sada je na političarima da to postignu u ime svojih birača - rekao je Pič.

NN: U RS UK je često kritikovano da želi da stavi stigmu Srebrenice na srpski narod zato što je UK prije nekoliko godina sponzorisalo rezoluciju u UN-u o genocidu u Srebrenici, čije je usvajanje spriječeno vetom iz Rusije. Mnogi Srbi su i danas zahvalni Rusiji zbog toga. Kako, po Vašem mišljenju, doći do pomirenja i odgovornosti, a istovremeno pokazati poštovanje prema svim žrtvama?

- Ključno je pamtiti žrtve i preživjele konflikta u BiH, uključujući genocida u Srebrenici, sve one koji su poginuli i propatili, iz svih zajednica. Nije antisrpski reći da je u Srebrenici počinjen genocid. Osobe koje su uzele više od 8.000 života i protjerale desetine hiljada iz njihovih domova su bili ratni zločinci koji su počinili genocid i tako ih treba i tretirati. Za nas, ono što se desilo u Srebrenici nije pitanje Srba niti RS, nego pitanje žrtava i počinilaca. Nijedna etnička grupa ne snosi krivicu za zločine koji su počinjeni tokom konflikta. Domaći i međunarodni sudovi su sudili optuženima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Međunarodni krivični i domaći sudovi su izricali presude pojedincima, ne narodima. Ali, tu ima i širi ugao. Pravda i odgovornost traže priznavanje činjenica i spremnost da se sagledaju nanesene rane. Politička retorika koja za cilj ima iskorištavanje ili produbljivanje podjela će nas vratiti nazad. Tako da nastavljamo ohrabrivati političke lidere širom regiona da odbace govor mržnje, da osude veličanje počinilaca zločina i da poštuju presude sudova. Treba da govorimo i o zacjeljivanju rana. Inicijative civilnog društva širom regiona su približile žrtve, veterane i druge kako bi pomogli zajednicama da nađu zajedničke veze, ne samo u proživljenoj patnji, nego i za budućnost. Nadam se da ćemo vidjeti i više sličnih stvari, uključujući i inicijative koje predvode institucije vlasti i političari u BiH. Sa naše strane, drago mi je da je UK bilo u mogućnosti da podrži važne projekte, uključujući i napore da se riješe slučajevi hiljada nestalih osoba iz svih zajednica.


Odgovornost na domaćim političarima

NN: U FBiH je velika kriza između stranaka u Sarajevu i Mostaru u vezi s legitimnim predstavljanjem naroda u svim institucijama u BiH. Da li UK smatra da Hrvati imaju pravo da insistiraju na tome da dio pozicija, uključujući i jednog člana Predsjedništva, treba da biraju Hrvati?

- Dejtonski mirovni sporazum daje osnovu za zastupljenost u BiH. I samo putem Dejtona će BiH biti u mogućnosti da evoluira dalje od Dejtona na svom evroatlantskom putu ka potpuno demokratskoj državi integrisanoj u ostatku Evrope. Odgovornost je na domaćim političarima da predvode tu reformu, da osiguraju da svi građani imaju sva prava koja im pripadaju u demokratskom društvu. Ali, godinama već se dešava politička i zakonodavna stagnacija u BiH, kao i mnogobrojni neuspješni pokušaji reformi. Nismo vidjeli dovoljno unutrašnje političke volje da se ovaj krug razbije. Razgovori o izbornoj reformi, koje su facilitirale EU i SAD, okončani su početkom godine bez dogovora, a poziv visokog predstavnika, iz jula 2022. godine, da se pronađe unutrašnje rješenje za pitanja ustavne reforme i funkcionalnosti vlasti, nije naišao na odgovor. Zadatak visokog predstavnika je implementacija civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i podrška BiH na njenom putu ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti. U njegovoj odluci od 2. oktobra 2022. godine, jasno je stavio do znanja da nije imao izbora, da je morao djelovati. U takvoj situaciji, uz nedostatak unutrašnje političke volje i liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji sporazuma i podršci okviru za prosperitetniju budućnost. Želimo vidjeti stabilnu i funkcionalnu FBiH, unutar snažne države BiH. Uspostavljanje funkcionalne FBiH je ključno za pokretanje prijeko potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi, kao i za zaštitu od onih koji žele da destabiliziraju i uspore razvoj zemlje - kazao je. 


Čestitao građanima

NN: Nedavno smo imali izbore, a ima tvrdnji o izbornim prevarama i nepravilnostima. Da li vaša vlada priznaje rezultate izbora?

Čestitam svim građanima BiH na izborima održanim 2. oktobra. Centralna izborna komisija i Posmatračka misija OEBS-a ocijenile su da su ovo, sveobuhvatno, bili mirni i demokratski izbori. Međutim, široko je prepoznato da mnogo toga treba uraditi kako bi se proces poboljšao s ciljem maksimalne transparentnosti i povjerenja da rezultati u svakom slučaju u potpunosti predstavljaju volju biračkog tijela. Drago mi je da se navodi o prevarama i drugim nepravilnostima istražuju - ti procesi su važni i treba omogućiti njihovo provođenje. Ali, još puno toga treba uraditi te koristim svoju posjetu kako bih ohrabrio sve političare da što skorije formiraju vlast na svim nivoima i da svoje napore i energiju usmjere na pitanja koja su bitna građanima ove zemlje - na ekonomiju, okolinu i izgradnju bolje budućnosti za mlade. Pohvale idu za EU, koja je tako jasno predstavila pravac kretanja ka naprijed. Tu je prilika koju političari moraju iskoristiti, ili biti pozvani na odgovornost od strane njihovih birača.


Značajna podrška

NN: Kako ocjenjujete odnose između BiH i UK?

- Naši odnosi se stalno produbljuju. Ministri i parlamentarci iz UK su česti posjetioci u BiH, a trgovinska razmjena raste. Kao što je ministar inostranih poslova rekao tokom posjete ovoj zemlji u junu: "UK ostaje iskreni prijatelj BiH i naša predanost je trajna." Ekonomski razvoj, tranzicija ka sigurnijim i čistijim izvorima energije, borba protiv organizovanog kriminala i političke korupcije su prioriteti koji su nam zajednički i na kojima možemo raditi u partnerstvu. Ako se možemo izboriti s ovim problemima, onda možemo stvoriti pozitivnu budućnost za sve građane BiH, budućnost u kojoj će mladi i oni inovativnog duha htjeti učestvovati i ostati ovdje. UK je aktivan prijatelj i partner. U zadnjih nekoliko mjeseci pružili smo značajnu podršku u izgradnji lokalnih kapaciteta za zaštitu institucija ove zemlje od sajber kriminala i drugih onlajn prijetnji. Stavili smo na raspolaganje do dvije milijarde funti za izvozno kreditiranje uz podršku UK za široki spektar projekata, uključujući i za infrastrukturu, a obezbijedićemo i praktične korake kako da spriječimo da se snabdijevanje energijom koristi kao sredstvo za ucjenjivanje bh. građana. Možemo i više - nadam se da će se nove vlasti uskoro obratiti UK i drugim partnerima kako bi se počelo sa stvaranjem sigurne i prosperitetne budućnosti za sve - izjavio je Pič, pišu Nezavisne novine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.