EVROPSKI PARLAMENT

Poruka Zovko za BiH: Čestitam, vidim da se koalicije prave

Izrazila je želju da buduća vladajuća koalicija u BiH "konačno izmjeni Izborni zakon i napravi ustavne promjene kojima će Bosna i Hercegovina postati predvodnica zapadnog Balkana u Evropskoj uniji"

Zovko: Državama su potrebni putokazi s konkretnim ciljevima. Printscreen

H. J. I.

23.11.2022

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko kazala je da je proširenje Evropske unije strateško ulaganje u stabilnost, prosperitet i sigurnost na evropskom kontinentu te da Evropska unija u ovim izazovnim vremenima svojoj politici proširenja treba dati novu snagu.

Nakon što je Ukrajini i Moldaviji dodijelila status kandidata, Zovko je navela da Evropska unija mora promovirati diskurs proširenja na zapadnom Balkanu. Spomenula je pritom i amandmane kojima u spomenutom izvještaju poziva na veću vidljivost i opipljive rezultate finansijske pomoći koju EU pruža tim zemljama. 

- Državama su potrebni putokazi s konkretnim ciljevima i pojačana podrška u otvorenim reformskim postupcima uz poštivanje višeetničkog identiteta zemalja - istaknula je Zovko.

Podsjetimo, parlamentarni izvještaj poziva na dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini u skladu s prošlomjesečnom preporukom Komisije. Na prijedlog zastupnice Zovko, Klub zastupnika EPP-a podnio je amandman kojim se ističe podrška Evropskog parlamenta Bosni i Hercegovini za završetak trenutnih ustavnih i izbornih reformi u zemlji kao koraku prema stabilizaciji države i okruženja.

Zovko se u raspravi usredotočila na evropski put Bosne i Hercegovine, izrazivši pritom želju da buduća vladajuća koalicija u BiH "konačno izmjeni Izborni zakon i napravi ustavne promjene kojima će Bosna i Hercegovina postati predvodnica zapadnog Balkana u Evropskoj uniji".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.