NA SAMITU U TIRANI

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Sa kandidatskim statusom se nadam da će doći do novog političkog zamaha koji će osigurati nove reforme, rekao je Varhelji

Varhelji: Imamo dovoljno vremena. RTRS

A. Č. / RTRS

30.11.2022

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU - Zapadni Balkan, već 15. decembra Vijeće EU mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) u razgovoru za RTRS.

On je rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

- Imamo dovoljno vremena, pogotovo ako bude dobrih vijesti iz Sarajeva i Banja Luke. Mislim na dobre vijesti koje se tiču evropskog puta - rekao je Varhelji.

Na snazi ostaje 14 ključnih pitanja. Sa kandidatskim statusom se nadam da će doći do novog političkog zamaha koji će osigurati nove reforme, rekao je Varhelji.


- Nadam se da će do kraja godine biti uspostavljena vlada. Ako postoji politička volja, onda možemo ubrzati dinamiku i ubrzati realizaciju 14 prioriteta - dodao je.

Varhelji je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i to je ključni na evropskom putu.

- Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohrabren porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU, ali i od druga dva člana Predsjedništva. Žele jednu novu stranicu u našim odnosima gdje bi još dodatno jačali saradnju - istakao je on.

Varhelji je dodao da on i Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje dugoročni mira, stabilnosti i razvoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.