BROJNE TAČKE DNEVNOG REDA

Počela dvodnevna redovna sjednica VSTV-a BiH

Na sjednici će biti razmatrana i Informacija o realizaciji planiranih aktivnosti iz Programa reformi BiH za 2022. godinu, kao i Prijedlog Programa rada VSTV-a za 2023. godinu

Sa jedne od sjednica VSTV-a. Fena

H. J. I.

21.12.2022

Počela je redovna dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na kojoj će, među ostalim, biti pokrenuta procedura izbora novih članova ovog regulatornog tijela.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrana i Informacija o realizaciji planiranih aktivnosti iz Programa reformi BiH za 2022. godinu, kao i Prijedlog Programa rada VSTV-a za 2023. godinu, potvrđeno je Feni iz ove institucije.


Dnevni red

Jedna od tačaka dnevnog reda zasjedanja odnosi se na odgovore VSTV-a BiH na pitanja koja je Evropska unija dostavila pred Šesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, koji je održan 8. i 9. decembra.

Prijedlog novih kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini i Prijedlog izmjena i dopuna Uputstva za izradu plana rješavanja predmeta u sudovima s fokusom na predmete organiziranog kriminala, također, su na dnevnom redu.

Na sjednici VSTV-a bit će razmatran i Prijedlog stalnih komisija za izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a BiH s fokusom na Poglavlje 2. koje se odnosi na postupak odabira i imenovanja.


Izbor predsjednika Suda BiH

U sklopu provedbe konkursne procedure za izbor predsjednika Suda BiH planirana je tačka dnevnog reda posvećena utvrđivanju prijedloga ocjena rada za aktuelnog predsjednika tog suda Ranka Debeveca, koji je ujedno i jedini kandidat za tu poziciju, a čiju je prijavu verificiralo nadležno podvijeće.

Prema ustaljenoj proceduri, na sjednici VSTV-a BiH bit će imenovan određen broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.