SLUŽBENI LIST

Sergeju Barbarezu vraćeno državljanstvo BiH

Dvije godine sam pokušavao učiniti nešto kod raznih ministara kako bih zadržao i državljanstvo naše zemlje, ali rješenja nije bilo, rekao je svojevremeno legendarni Barbarez

Barbarez: Ostao bez bh. državljanstva 2011. godine. Facebook / Screenshot

E. Ć.

26.12.2022

U službenom listu Bosne i Hercegovine je objavljena odluka da je legendarnom kapitenu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergeju Barbarezu vraćeno državljanstvo BiH.

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u novembru prihvaćen je prijedlog odluke o sticanju državljanstva za legendarnog napadača.

Barbarez se po završetku karijere, sada već davne 2011. godine, odrekao bh. državljanstva. To je učinio jer je kao državljanin Njemačke imao veće benefite.

U Njemačkoj su svojevremeno nudili da se Barbarezu izda i dvojno državljanstvo, ali naša zemlja tada nije imala bilateralni sporazum s Njemačkom o dvojnom državljanstvu. Tako da tada BiH nije prihvatila ovu ponudu.

- Dvije godine sam pokušavao učiniti nešto kod raznih ministara kako bih zadržao i državljanstvo naše zemlje, ali rješenja nije bilo -  rekao je svojevremeno Barbarez, koji je za našu reprezentaciju odigrao 47 mečeva i postigao 17 golova.


Odluka objavljena u službenom listu. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.