OTVORENO

Konaković za "Avaz": SDA se želi spasiti opozicije

Razgovarat ću prvo s Nikšićem i Fortom, a onda i s ostalim predstavnicima osmorke o svemu

Konaković: Važni procesi. Dejan Rakita / Pixsell

Piše: Ema Maslo

30.1.2023

S jedne strane ima ozbiljnih primjedbi između nas, s druge strane ima puno interesa SDA, koja, kroz svoje režimske portale, a možda i neke ljude koji su unutar naših struktura, pokušava uhvatiti posljednji voz i spasiti se od apsolutne opozicije, što bi za njih bilo problematično.

Velike greške

Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Elmedin Konaković, novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde, komentirajući odnose unutar osmorke nakon što su Stranka za BiH Semira Efendića, NES Nermina Ogreševića i Za nove generacije Damira Marjanovića ostavili SDP bez delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Nisam imao priliku uživo razgovarati sa svojim kolegama, učinit ćemo to početkom sedmice i, nakon što uživo razgovaram s prije svega Nerminom Nikšićem i Edinom Fortom, a onda i s ostalim predstavnicima osmorke, iznijet ćemo stav o svemu - kazao je Konaković.

On se osvrnuo na početak mandata na funkciji šefa diplomatije rekavši da se od četvrtka i iz prvih nekoliko kontakata s važnim predstavnicima međunarodne zajednice potvrdila činjenica da BiH skoro ništa nije radila na lobiranju u Evropskoj uniji, administraciji Sjedinjenih Američkih Država, kod prijatelja na Istoku i Zapadu, i susjednih zemalja te da je započeto s tim procesima.


Faksimili dijela revizorskog izvještaja za decembar 2022.. Avaz

Kako je kazao, odmah su na početku konstatirali i velike greške njegove prethodnice Bisere Turković (SDA), a prije svega tiču se otvorenja konzulata u Rijeci i Novom Pazaru. Konaković je istakao da su ti konzulati otvoreni isključivo radi kampanje SDA.

Revizorski izvještaj

- Otvoreni su bez sistematiziranih radnih mjesta, u tim zgradama nema ni ljudi, ili ima pojedinaca koji očigledno rade nacrno ili nekim drugim kanalima. Napravljeni su troškovi od stotinjak hiljada eura tamo gdje ne postoji sistematiziran rad niti je bilo moguće otvoriti te konzulate, već samo radi kampanje ili interesa stranke. Ne likujem, ali mi smo upravo o tome govorili kako su oni koji sebe zovu zaštitnicima koristili institucije BiH isključivo i primarno za stranačke i privatne interese ili kao bankomate - naveo je Konaković.


Faksimili dijela revizorskog izvještaja za decembar 2022.. Avaz

Inače, „Avaz“ je u posjedu revizorskog izvještaja za 2022. godinu koji govori o potpuno nedomaćinskom vođenju jedne od najvažnijih institucija u BiH. U izvještaju je navedeno i koliko građane BiH košta zakup praznih konzulata. Tako nas zakup ovog prostora u Rijeci košta 3.720 eura mjesečno, u Novom Pazaru 3.850 eura, u Tirani 2.120 eura... 

Faksimili dijela revizorskog izvještaja za decembar 2022.. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.