AMBASADORICA ŠVEDSKE

Stromkvist: Kandidatski status povećava očekivanja u pogledu reformi i usklađivanja sa politikama EU

Kandidatski status za EU povećava očekivanja u pogledu reformi i usklađivanja sa politikama EU

Johana Stromkvist. Ambasada Švedske u BiH

S. S.

10.2.2023

Johana Stromkvist (Johanna Strömquist), ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, završila je u četvrtak dvodnevnu posjetu Banjoj Luci. Sastala se sa službenim predstavnicima vlasti kako bi razgovarala o prednostima i očekivanjima od RS u vezi sa EU kandidatskim statusom Bosne i Hercegovine.

Također je obavijestila o prioritetima švedskog predsjedavanja u EU: sigurnost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, te demokratske vrijednosti i vladavina prava. Razgovaralo se također i o tekućim projektima i podršci švedske razvojne saradnje, kao i o aktulenim političkim dešavanjima. 

Iskoristiti priliku i podršku

Ambasadorica Stromkvist se također sastala sa predstavnicima civilnog društva iz časopisa Buka i organizacije Transparency International, a posjetila je i novootvoreno predstavništvo švedske multinacionalne kompanije koja pruža zdravstvene usluge.

- Kandidatski status za EU je prilika za vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da ubrzaju reforme. Želim vas potaknuti da iskoristite ovu priliku, te da iskoristite podršku koju Švedska i drugi pružaju kako bi došlo do stvarne promjene koja će biti od koristi građanima - rekla je ambasadorica Stromkvist, te je dodala: "Kandidatski status za članstvo u EU jasan je signal Evropske unije o želji za bližom saradnjom ali on također povećava i očekivanja u pogledu potpune usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom, te viznom politikom EU". 

Očuvanje demokratskog prostora za medije

Također je ukazala na važnost očuvanja demokratskog prostora za neovisne medije i civilno društvo.

Tokom posjete ambasadorica Stromkvist sastala se sa predsjednikom RS, Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine RS, Nenadom Stevandićem, premijerom u Vladi RS Radovanom Viškovićem, ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi RS, Zlatanom Klokićem, ministrom pravde RS, Milošem Bukejlevićem, ministrom za urbanizam, građenje i ekologiju RS, Bojanom Vipotnikom, kao i sa gradonačelnikom Banje Luke, Draškom Stanivukovićem.

- Ovo je vrijeme da se fokusira na reforme i povećaju napori za pozitivan razvoj za dobrobit svih u RS, Bosni i Hercegovini i u ostatku Evrope.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.