OTVORENO

Beogradski književnik Filip David za "Avaz": Dodik je ruski igrač!

Dodik je očevidno ruski igrač, Dugin u zapadnom Balkanu vidi nadu za evroazijsku Rusiju, a u centru toga je Dodik sa svojom RS

David: Od ishoda rata u Ukrajini zavisi i budućnost Srbije i BiH. Avaz

Alen Bajramovic

26.2.2023

Za ponedjeljak je u Briselu najavljen sastanak na kojem se očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti i zvanično prihvate plan za Kosovo.

 Preko glave

Francusko-njemački prijedlog podržale su i SAD i EU, pa mnogi očekuju da u Briselu bude napravljen barem prvi korak na putu normalizacije odnosa koji bi pozitivno utjecao i na ukupne odnose u regionu.

- Ne vjerujem da će pasti neki sudbonosni potpis, jer mi smo tih sudbonosnih dana imali preko glave i ljudi su u njih izgubili vjeru - kazao je za „Avaz“ Filip David, ugledni beogradski književnik.

Jedan od osnivača Beogradskog kruga, koji se 90-tih godina suprotstavljao politici mržnje i zločina, intelektualac čiji glas protiv nacionalizma nikad nije utihnuo, kaže da konačnih dogovora ne može biti dok se rat u Ukrajini ne završi.

- Teško da iko ovdje vjeruje da će Srbija vratiti Kosovo, ali Srba još ima na Kosovu. Njih i one koji bi željeli da se vrate srpske svetinje, manastiri, crkve jedino mogu sačuvati Albanci, kao što su godinama radili u istoriji. Albanci jedini mogu garantovati dobar život Srbima na Kosovu, ali nakon ugovora kojim Srbija prizna nezavisnost Kosova, da postanu dobri susjedi. Decenijama insistiram na tome da to može da stabilizuje naš dio svijeta, da živimo mirno, normalno, a ne da smo stalno neko moguće žarište - istakao je David.

Dodaje da od ishoda rata u Ukrajini zavisi i budućnost Srbije, BiH, ali i Evrope. Iz presretnutih mailova Aleksandra Dugina, dugogodišnjeg Putinovog savjetnika, zagovornika ideje stvaranja evroazijske zajednice pravoslavnih zemalja, koji su ovih dana objavljeni u medijima, ciljevi se daju naslutiti.

- Dodik je očevidno ruski igrač, Dugin u zapadnom Balkanu vidi nadu za evroazijsku Rusiju, a u centru toga je Dodik sa svojom RS - kazao je David i dodao da su mailovi objavljeni u trenutku kad se „nacionalističko čudovište“ u Srbiji okreće protiv Vučića.

Stalne Dodikove tvrdnje da ne priznaje BiH i prijetnje da će RS postati nezavisna stvaraju bojazan i na Kosovu i kompliciraju ranije dogovoreno stvaranje Zajednice srpskih opština, upravo zbog mogućnosti da se na Kosovu ponovi slučaj RS.

- Nemam uvid u susrete i tajne razgovore, ali imam utisak da prijateljstvo Dodika i Vučića danas nije čvrsto kao prije godinu-dvije. Vučić je postao svjestan da mu ne odgovara sukob koje će emitovati njegovo prijateljstvo s Dodikom ovakvim kakav je - potcrtao je David.

Sve se mijenja

Zaključuje da bi dijalogom i boljim odnosima država zapadnog Balkana putinovske, duginovske ideje izgubile na snazi te da bi se situacija suštinski počela mijenjati. Slaže se da EU i SAD moraju biti prisutnije u regiji.

- Veliko je pitanje imaju li snage da ratuju na ne znam koliko frontova da bi odbranili ono što je vrijedno odbraniti – evropske, civilizacijske vrijednosti. Bojim se da je, kako se agresija širi, sve više zbunjenosti i straha i sve manje snage da se agresoru odupre. Svaki rat se završi, u istoriji je bilo i stogodišnjih, ali je pitanje kolika je cijena, koliko ćemo svi platiti, koliko će to unazaditi i ekonomije i sve što se postiglo na planu ljudskih prava, a što je sada u drugom planu - rekao je David.

Srbija na raskrsnici

Pokušaj da u vremenima stvaranja nove mape svijeta ostane neutralna Srbiju stavlja u poziciju koja ne odgovara ni Rusiji ni Evropi.

- Ako se Rusija okrene protiv Vučića, a imamo znakove da nisu zadovoljni njegovom politikom tobožnje neutralnosti, onda će biti na čistini. Srbija će imati velikih problema ako EU zaoštri svoj odnos, s tendencijom da se uvedu neke indirektne sankcije, jer Srbija u regionu možda znači nešto, ali u svjetskim okvirima je mala zemlja koja ne može sama da opstane - upozorio je David.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.