BURNO

Uoči sjednice: Ovakva dešavanja u FBiH nikome ne odgovaraju

Pozivam na odgovornost sve aktere kako ne bismo produbljivali krizu koju imamo, kazala je Bradara

Bradara: Sve nepotrebno. Fena

M. Smajkić

27.2.2023

Federacija BiH našla se u svojevrsnoj institucionalnoj krizi nakon što se krajem protekle sedmice kandidati za rukovodstvo FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH), Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA) na prvom zajedničkom sastanku nisu uspjeli dogovoriti o tome ko će biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.

Praktično, odgovornost za to prebačena je na Predstavnički dom Parlamenta FBiH, čije je rukovodstvo zakazalo vanrednu sjednicu za sutra s početkom u 12 sati.

Konačna odluka

Iako bi Predstavnički dom mogao donijeti konačnu odluku o tome, čime bi počeli teći rokovi za sastav nove Vlade FBiH, ipak, evidentne su blokade jer imenovanje izvršne vlasti u FBiH nije moguće bez saglasnosti sva tri člana rukovodstva.

Prema dosadašnjim istupima i najavama, jasno je da Lendo neće podržati mandatara za sastav nove vlade ako u njoj nema SDA.

Uostalom, do sada su nebrojeno puta iz SDA iznosili da vlasti nema bez onih koji imaju izborni kapacitet, odnosno izborni rezultat.

Nadalje, iz SDA iznose da će pojedine stranke koje su do sada učestvovale u pregovorima oko formiranja vlasti promijeniti svoj kurs i da zapravo Vlada FBiH neće biti formirana bez njih. U prvom redu, tu su SBiH i NES, i sutrašnja sjednica Predstavničkog doma, na kojoj se očekuje potvrđivanje Bradare za potpredsjednicu, mogla bi biti i test o stanju u koaliciji koja bi trebala formirati Vladu FBiH.

Bradara, koja je sa Stojanovićem ostala pri ranijem dogovoru da ona bude predsjednica FBiH, nije željela previše komentirati cjelokupnu situaciju.

Kupovanje vremena

- Mislim da nam je sve skupa ovo bilo nepotrebno. Nažalost, ovih dana je BiH, posebno Federacija, osuta retorikom koja jednostavno nije nešto što bi bilo kome ozbiljnom i odgovornom u ovoj zemlji odgovaralo. Ovo je ili kupovanje vremena ili da se nešto što se još nije dogodilo unaprijed napravi. Postoji Ustav Federacije BiH koji kaže da predsjednik FBiH imenuje Vladu FBiH, za što je potrebna suglasnost dva njegova potpredsjednika, a mi ni u tu fazu nismo krenuli. Stoga, mogu samo reći da pozivam na odgovornost sve aktere kako ne bismo produbljivali krizu koju imamo - kazala nam je Bradara.

Nije bilo konsultacija

Pojedini mediji, bliski SDA objavili su vijest da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) tokom vikenda obavljao konsultacije s liderima političkih stranaka u BiH.

Kako su tvrdili, cilj konsultacija je navodno bilo donošenje jednokratnog rješenja po kojem bi bošnjačkom članu rukovodstva FBiH Refiku Lendu bilo onemogućeno da blokira izbor nove Vlade FBiH.

Međutim, kako “Avaz” saznaje, Šmit tokom vikenda nije ni bio u BiH, pa samim tim ni u OHR-u nije moglo biti nikakvih konsultacija.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.