BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI

Sud BiH: Danas nastavak suđenja Selmi Cikotiću

Cikotić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti, čime je budžet BiH oštećen za 9,7 milijuna KM

Selmo Cikotić. Printscreen

H. J. I.

28.2.2023

Bivšem ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje. Cikotić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti, čime je budžet BiH oštećen za 9,7 milijuna KM.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 14. februara, svjedokinja Tužilaštva Jelena Kovačević kazala je da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izvršila provjere nakon zaprimljene anonimne prijave, te sačinila zapisnik o počinjenom kaznenom djelu.

Kazala je da je SIPA, gdje je zaposlena od 2007. godine, 2012. godine zaprimila dvije anonimne prijave koje se odnose na viškove i manjkove naoružanja u kasarnama BiH, nakon čega je predmet otvoren.

Optužnica Cikotića tereti da je od 2009. do 2011. zloupotrebio službeni položaj tako što je na štetu MORH-a, kojim je tada upravljao, nezakonito pogodovao kompaniji "Scout" prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme.

- Cikotić je, kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama oštetio budžet BiH i drugome pribavio imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti - stoji u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.