NARUŠAVANJE SUVERENITETA

Da li će Dunović krivično prijaviti šefa Komšića?

Komšić je obznanio da je sa stranim državnikom raspravljao o unutrašnjim pitanjima BiH, pa se nameće se pitanje da li će Dunović biti principijelan

Dunovićev zakon protiv Komšića. Avaz

Danijal Hadzovic

28.2.2023

Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na čelu sa šefom kluba Milanom Dunovićem prije nekoliko dana je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predviđaju kažnjavanje narušavanja suvereniteta BiH.

Patriotsko-ublehaška demagogija

- Dva su člana dopune Krivičnog zakona BiH koja tretiraju narušavanje suvereniteta BiH. Evo šta je suština. Bilo koji pojedinac ili politička stranka koja narušava suverenitet BiH, da drugoj državi, nevladinoj organizaciji ili vladi druge države na bilo koji način pokuša isporučiti suverenitet BiH, ako dozvoli, evo konkretno, vladi druge države da utječe na izmjene Ustava ili zakona BiH, kažnjava se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Već je nedavno bio takav pokušaj. Da ne govorim o SNSD-u i HDZ-u koji to godinama rade, ali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Elmedin Konaković, op. a.) dogovara izmjene Izbornog zakona BiH s vladom druge države -  kazao je Dunović.

Inspiracija za ovu najnoviju ublehaško-kvazipatriotsku inicijativu bila je "izdaja" (barem ako pitate DF-ovce) koju je navodno počinio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković time što je razgovarao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom o Izbornom zakonu u BiH.

Isto uradio i Komšić

Ipak, po ovom prijedlogu i logici DF-ovaca krivično bi trebao odgovarati i njihov predsjednik Željko Komšić. Naime, razgovor o izbornom zakonu i unutrašnjim pitanjima BiH je upravo ono što je radio Komšić kada se prije nekoliko dana sastao s turskm predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Redzep Tayyip Erdogan).

- Dotakli smo se svega onoga što se trenutno dešava u BiH, pogotovo poteza visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i onih koji ga podržavaju. Turska ne podržava ono što on radi. Turska je protiv toga da se nameću bilo kakva rješenja o BiH. Turska je definitivno na stajalištu da mi u BiH trebamo između sebe riješiti sve nesporazume koje imamo i dogovoriti kakve BiH treba da ima - rekao je Komšić za Hayat.

S obzirom da je Komšić javno obznanio da je sa stranim državnikom raspravljao o unutrašnjim pitanjima BiH, nameće se pitanje da li će Dunović biti principijelan pa i svog šefa prijaviti za „narušavanje suvereniteta BiH“?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.