FORMIRANJE VLASTI

Čengić: Samo se Stranka za BiH ponaša državotvorno

Javna je tajna da su upravo Čengić i Mijatović najglasniji zagovornici unutar SDP-a da se ide u koaliciju sa SDA

Avaz

Danijal Hadzovic

5.3.2023

Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Irfan Čengić još jednom je ponovio da se u procesu formiranja vlasti jedino državnotvorno ponaša Stranka za BiH.

Podrška drugoj stranci

- Kao što nemam problem reći da se SBiH jedini ponaša državotvorno u procesu formiranja vlasti poštujući Ustav i upozoravajući OHR za jednokratna rješenja, a podržavajući osmorku u svakom glasanju do sada. Isto tako moram reći da su nekorektne izjave Efendića prema Vojinu Mijatoviću - kazao je Čengić.



Tvit Irfana Čengića. Twitter

Zanimljiv ovaj stav Čengića, uzimajući u obzir da ovaj način drži stranu drugoj političkoj opciji, Stranci za BiH, a ne svojoj partiji. Podsjetimo, Stranka za BiH zajedno sa svojim partnerom iz NES-a posljednjih mjeseci otvoreno se konfrontira sa drugim partnerima u procesu formiranja. Tako su, nakon istupanja iz procesa formiranja vlasti, poručili da ni nivou FBiH neće podržati eventualna jednokratka rješenja koja bi donio Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Saveznik s Vojinom

Odstupanje od zvaničnog stava SDP-a je ono što Čengić u posljednje vrijeme učestalo radi. Tako se nedavno Čengić usprotivio Zakonu o sukobu interesa koji je izglasala trojka u Kantonu Sarajevo, a prema kojem, između ostalih i Sebija Izetbegović ne bi mogla nastaviti obavljati funkciju direktorice KCUS-a.

Također, nije slučajno što Čengić staje u zaštitu Vojina Mijatovića od napada Semira Efendića. Naime, javna je tajna da su upravo Čengić i Mijatović najglasniji zagovornici unutar SDP-a da se ide u koaliciju sa SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.