SARAJEVO

Šmit i Helez: Razgovarali o aktivnostima Ministarstva odbrane i OS BiH

Ministar Helez je istakao da su euroatlantske integracije u vrhu prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH

Kristijan Šmit i Zukan Helez. Ministarstvo odbrane bBH

H. J. I.

16.3.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u službenu posjetu visokog predstavnika međunarodne zajednice Kristijana Šmita (Christian Schmidt), danas u Sarajevu.

Sagovornici su razgovarali o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Evropi te glavnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Vrh prioriteta vanjske politike

Ministar Helez je istakao da su euroatlantske integracije u vrhu prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH te da će institucije obrane u svojoj sferi sve učiniti da se opravda kandidatski status BiH za pridruživanje Evropskoj uniji.

- Sigurnosna situacija u regiji odražava se i na BiH, a ekonomske i energetske implikacije rata u Ukrajini sve su vidljivije - rekao je ministar Helez. 

- U vrhu mojih prioriteta je osiguranje boljeg materijalnog statusa pripadnika OS BiH, ali i svih uposlenih u MO BiH. Povećanim budžetom za ovu godinu, donekle se mogu ublažiti posljedice inflacije, iako će nam i dalje nedostajati sredstava za planiranu modernizaciju - poručio je ministar Helez.

Pozitivne aktivnosti

Visoki predstavnik Šmit je čestitao ministru Helezu na imenovanju i poželio mu uspjeh u obavljanju mandata. 

- Bosna i Hercegovina je jasno definirala svoje vanjskopolitičke ciljeve, koji su u isključivoj nadležnosti države. Odluke koje su s tim u vezi donesene na državnom nivou trebaju se poštovati - rekao je visoki predstavnik.

- Međunarodna zajednica poziva političke vođe u BiH da se usredotoče na pozitivne aktivnosti i zajednički rade na postizanju napretka BiH - zaključio je Christian Schmidt.

Sastanku su prisustvovali i i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, zamjenik šefa Kabineta visokog predstavnika pukovnik Klaus Ingo Gnoyke i šef Političkog ureda OHR-a Tobias Privitelli, sa saradnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.