SARAJEVO

Helez posjetio mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma

Mitropolit Hrizostom pohvalio je rad MO BiH i vjerske službe te napomenuo da vjerske zajednice treba da rade na pomirenju

Helez i Hrizostom. MO BiH

A. O.

17.3.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, danas je posjetio Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Tokom ugodnog razgovora razmijenjena su mišljenja o međureligijskoj saradnji te o odnosima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ministar Helez je objasnio na koji način funkcioniše vjerska služba u OS BiH, naglasivši da, bez obzira na stanje u državi, svi moraju da rade na prosperitetu i boljim odnosima, te da za takve korake su potrebni hrabri lideri koji će se posvetiti rješavanju problema.

Također, ministar Helez je dodao kako planira obići sve lokacije OS BiH, da bi na licu mjesta utvrdio u kakvim uslovima rade pripadnici OS BiH, i ustanovio sve nedostatke koje treba otklanjati u budućnosti.

Mitropolit Hrizostom je pohvalio rad MO BiH i vjerske službe te napomenuo da vjerske zajednice treba da rade na pomirenju, ističući da OS BiH predstavljaju pravi pojam zajednice i dokaz da sve može da funkcioniše kad postoji dobra volja. Treba otvoreno raditi na miru i istinom ići ka rješenjima, jer samo na taj način tragedije kakve su se desile na ovim prostorima neće se više nikad ponoviti, dodao je mitropolit Hrizostom.

Sastanku su prisustvovali i Salko Beba, šef kabineta ministra odbrane BiH, i protojerej Milorad Milinković, nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva u MO BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.