SKUPŠTINA KS

Roditelji protiv skraćivanja časa zbog ramazana: Ne posti svako dijete i nisu svi muslimani

Poštujući anketu koju smo radili za skraćenje časova, Vijeće roditelja je u ovom kontekstu ostavilo na volju direktora i članova školskog odbora

Inicijativa zastupnika Muamera Bandića prošla. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

30.3.2023

Na šestoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa zastupnika Stranke za BiH Muamera Bandića, koji je tražio da se za vrijeme ramazana skrati trajanje časova, kako bi učenici i uposlenici imali dovoljno slobodnog vremena prije iftara. 

Međutim, niko nije razmišljao da u te škole idu i djeca koja ne poste, ili nisu muslimani.

Niko ne pita

Veliki broj roditelja izrazio je negodovanje zbog ove inicijative, jer skraćenje časova uzrokuje niz problema, a zbog ovakve odluke reagirala je i Elma Dizdarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS, koja je istakla da niko nije pitao Vijeće roditelja da li je ili nije za ovu odluku.

- Na Upravnom odboru Vijeća roditelja KS, postojala je grupa roditelja koja je tražila ovakvu inicijativu, međutim, veliki broj roditelja je bio protiv. Tako da je sve ostalo po starom – kazala je Dizdarević.

Ono što je potrebno istaći jeste da je prije nekoliko mjeseci provedena anketa među roditeljima o tome da li žele da se trajanje časa smanji, tačnije da sa 45 minuta bude skraćeno na 40, gdje su se roditelji izjasnili da nema potrebe za skraćivanjem.

Radili anketu

Dizdarević je istakla da su čak radili i anketu među roditeljima u vezi sa skraćivanjem časa, u kojoj se pokazalo da roditelji to ne žele.

- Poštujući anketu koju smo radili za skraćenje časova, Vijeće roditelja je u ovom kontekstu ostavilo na volju direktora i članova školskog odbora – navodi Dizdarević.

Dodala je da bi uprave škola u svakom trenutku mogle smanjiti trajanje časa, pa i u vremenu ramazana. Istakla je i to da je inicijativa prošla na način na koji je prošla, ali da će Vijeće roditelja KS djelovati prema stavovima škola na usvojenu inicijativu i da će se shodno tome obratiti nadležnim.

Ne odgovara im

Roditelji su se izjasnili da nisu za skraćivanje časa, kazavši da djeca tako završavaju ranije, a roditelji su na poslu. Zatim, da po većinu djece nakon završenog nastavnog dana dolaze roditelji ili određeni članovi porodice, te će ovim skraćivanjem teško biti uskladiti satnice na poslu s onim kada djeca završavaju s nastavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.