ISPAŠTAJU GRAĐANI

Nema naznaka da bi hrana u BiH mogla pojeftiniti: Kilogram maslaca 33, a džema od kajsija 14 KM!

Cijene na svjetskom nivou padaju 12. put zaredom

Enorman rast cijena gotovo svih namirnica. Printscreen

Meliha Smajkic

11.4.2023

Svjetske cijene hrane pale su za 20,5 posto u odnosu na svoj vrhunac prije godinu, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Dodatni izazov

- Iako su cijene pale na globalnom nivou, još su vrlo visoke i nastavljaju rasti na domaćem tržištu, što predstavlja dodatne izazove za sigurnost hrane. To se posebno odnosi na zemlje u razvoju koje uvoze hranu, gdje je situacija pogoršana deprecijacijom njihovih valuta u odnosu na američki dolar ili euro te sve većim teretom duga - naglasio je glavni ekonomista FAO-a Maksimo Torero (Maximo).

A upravo tako, dok cijene hrane na svjetskom nivou mjesecima padaju, praktično 12. put zaredom, dotle građani BiH vode borbu sa svakodnevnim poskupljenjima hrane.

Bago: Prepušteni sami sebi. Printscreen

I dok među poskupljenjima hrane prednjače mliječni proizvodi, gdje, naprimjer, kilogram maslaca popularnog proizvođača košta skoro 33 KM, ali i meso, jaja i slično, dotle pretjerano visoke cijene imaju proizvodi poput džemova, marmelada, ajvara, ukiseljenog i smrznutog voća i povrća. Ilustracije radi, kilogram džema od kajsija košta skoro 14 KM!

Jeftinije gorivo

- Zbog nedonošenja mjera od institucija vlasti, odnosno prepuštanja tržišta jednoj običnoj stihiji i kontroli raznih lobija i monopola, imamo situaciju takvu kakva jeste. To je, nažalost, kod nas realna situacija usljed koje ispaštaju potrošači, koji svjedoče svakodnevnom povećanju cijena svega i svačega - kazao je Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“.

Iako se očekivalo da će zbog pada cijena goriva doći i do pojeftinjenja osnovnih prehrambenih namirnica, ipak, to se nije desilo. Za sada nema naznaka o tome da bi hrana mogla pojeftiniti.

Tržišno orijentirane mjere

Sigurno ćemo se suočavati s nekontroliranim ponašanjem, naveo je Bago.

- S jedne strane, nemamo formiranu vlast u Federaciji BiH i u brojnim kantonima, dakle, nema ko donositi ni mjere, a koje bi trebale biti razumske i tržišno orijentirane. Nezahvalno je govoriti šta nas očekuje, ali sigurno nekakva stihija i to da ćemo i u narednim mjesecima biti prepušteni sami sebi -istakao je Bago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.