VOJNIK FADIL

Služenje dinastiji vodi u zatvor

I pored destrukcije u koju ga je to odvelo, Novalić i dalje nastavlja slijepo služiti dinastiji i voditi njene porodične bitke

Novalić: Puki izvršilac tuđe volje. Twitter

Danijal Hadzovic

13.4.2023

Osuđeni premijer Fadil Novalić uključio se u akciju spašavanja akademske karijere šefice Sebije Izetbegović.

Izetbegović je ostala bez zvanja magistra jer ne postoje nikakvi dokazi da je položila potrebne ispite, a sama je priznala da nema diplomu jer joj navodno nikad nije izrađena. Osim toga, Kantonalna inspekcija naložila je i poništavanje njenog doktorskog rada jer ga nije mogla legalno steći ako prethodno nije legalno stekla magisterij. Također joj je poništeno i zvanje profesorice.

Zahtjev Sudu

Komisija Senata Univerziteta u Sarajevu provjerila je njeno akademsko obrazovanje i došla do zaključka da nema tragova da je Izetbegović ikad završila magistarski.

Na osnovu ovog zaključka je rektor Rifat Škrijelj odlučio ukinuti njena zvanja, što mu je omogućio Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo koji je usvojila Skupština.

Novi zakon stupio je na snagu 2022. godine i u njemu je ojačana autonomija Univerziteta, ali i rektora UNSA-e.

Naravno, kao što dinastija rukama i nogama grebe da se održi na vlasti pod svaku cijenu i u to ime blokira Federaciju, tako i Sebija Izetbegović čini sve što je u njenoj moći da spriječi poništavanje svojih titula, iako nema nikakav dokaz da je magisterij ikada stekla.

Najprije je Općinskom sudu u Sarajevu podnosila tužbe protiv Senata i zahtjev za odlaganje izvršenja, ali je sve to odbijeno.

Sada su se pak sjetili novog rješenja – da pred Ustavnim sudom FBiH pokušaju proglasiti neustavnim Zakon o visokom obrazovanju KS. Poništavanjem tog zakona nevažeća bi postala i odluka kojom se poništavaju zvanja Sebiji Izetbegović. Proceduru za ocjenu ustavnosti ovog zakona pokrenuo je ko drugi nego Fadil Novalić, slijepi izvršilac volje i hirova bračnog para.

Stub srama

S ljudske strane, Novalića gotovo da vam bude žao. Kada je, davne 2015., stupio na funkciju premijera, ovaj privrednik iz Gradačca, do tada neaktivan u dnevnoj politici, najavljivan je kao veliki reformator i sposoban čovjek. Novalić će, međutim, umjesto po reformama i sposobnosti, uskoro postati najpoznatiji po svojim karikaturalnim ispadima u javnosti i neartikuliranim izjavama iz rubrike „vjerovali ili ne“.

Ono što će mu obilježiti mandat, a vjerovatno i život, jeste afera „Respiratori“, kriminalna nabavka neupotrebljivih kineskih respiratora preko malinjaka, koji su u jeku korona krize porezne obveznike koštali 10,5 miliona KM. Zbog ovoga je, u konačnici, zajedno s Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem, mada prvostepeno, osuđen i na zatvorsku kaznu od četiri godine.

Iako je Novalić kriv kao odgovorno lice, svi dokazi upućuju na to da je on u procesu nabavki bio tek puki izvršilac tuđe volje, konkretnije osobe koja se u prepisci o nabavci respiratora oslovljava sa „Seb“.

Umjesto ozbiljnog premijera i lidera Federacije, Novalić je od početka djelovao kao potrčko bračnog para koji mu je omogućio ovu poziciju. To slijepo udovoljavanje njihovim prohtjevima u kratkom vremenu ga je odvelo od cijenjenog privrednika do stuba srama, sudske osude i titule jedne od najomraženijih ličnosti u javnosti.

Slijepo služenje

No, i pored destrukcije u koju ga je to odvelo, Novalić i dalje nastavlja slijepo služiti dinastiji i voditi njene porodične bitke po cijenu vlastite glave. Šta je potrebno da bi čovjek sebe toliko unizio i pogazio svako samopoštovanje, samo nedostatak čvrstog karaktera ili nešto mnogo dublje, Fadil zna najbolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.