KANTON SARAJEVO

Porodiljno odsustvo je i pravo radnika - očeva

Od tada do danas, to pravo iskoristilo je tek 0,36 posto očeva, pokazali su podaci iz istraživanja Sarajevskog otvorenog centra

Sa današnjeg sastanka. Fena

FENA

24.4.2023

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić-Pečenković razgovarala je danas sa predstavnicama Ujedinjenih nacija u BiH i Sarajevskog otvorenog centra (SOC) Marinom Riđić, te Aminom Dizdar i Dalilom Hasanbegović.

Ministrica je podržala aktivnosti tih organizacija na široj promociji zakonskog prava na porodiljsko odsustvo radnika-očeva u BiH.

Pravo na porodiljsko odsustvo očevima je omogućeno od 2016. godine, kada je na nivou cijele Bosne i Hercegovine izmijenjen i dopunjen Zakon o radu, odnosno ispoštovane odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Od tada do danas, to pravo iskoristilo je tek 0,36 posto očeva, pokazali su podaci iz istraživanja Sarajevskog otvorenog centra.

Kako su navele predstavnice ove organizacije i organizatori istraživanja, više od polovine anketiranih očeva nije znalo da postoji zakonska mogućnost da i otac koristi porodiljsko odsustvo u trajanju od godine dana, umjesto majke djeteta, a nakon dogovora s njom.

Više od 70 posto njih izjasnilo se da bi koristili porodiljsko odsustvo da su znali da postoji ta mogućnost.

Ovo pravo u Federaciji BiH je regulisano i kroz Zakon o radu FBiH, a podrazumijeva da poslije 42 dana od porođaja majke, pravo na porođajno odsustvo može koristiti i radnik-otac djeteta, ako se roditelji tako dogovore, s tim da to pravo može koristiti samo jedan roditelj.

Također, radnik-otac djeteta može koristiti pravo na porodiljno odsustvo i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako ona iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti porodiljno odsustvo.

Ministrica Pavić-Pečenković je istakla kako resorno kantonalno ministarstvo u potpunosti podržava promociju i implementaciju tog roditeljskog prava, kao i aktivnosti koje će s tim ciljem realizirati UN i SOC-a u narednom periodu.

Tema sastanka je bio i Gender akcioni plan za period do 2027. godine, a koji će se uskoro naći na dnevnom redu Vlade KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.