SARAJEVO

Bećirović s Rajlijem: Potrebno je zaustaviti Dodikov pokušaj rušenja ustavnog poretka

Bećirović je naglasio da RS, kao jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nije ovlašten da jednostrano uređuje oblasti koje su u nadležnosti države

Denis Bećirović i ambasador Rajli. Predsjedništvo BiH

S. S.

27.4.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Velike Britanije u BiH Džulijanom Rajlijem (Julian Reilly) o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je upozorio na opasnost antidejtonskog ponašanja predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika. On je istakao kako se mora zaustaviti Dodikov pokušaj rušenja ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini.

Napad na Ustavni sud BiH

Član Predsjedništva BiH Bećirović je rekao da usvajanje antidejtonskih i antiustavnih zaključaka u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, na inicijativu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, predstavlja napad na Ustavni sud BiH. U tom kontekstu, ocijenio je da je to udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je da RS, kao jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nije ovlašten da jednostrano uređuje oblasti koje su u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, svako normiranje rada Ustavnog suda BiH, suprotno važećim ustavnim odredbama, predstavlja teški oblik protivustavnog djelovanja.

Jačanje sigurnosti i stabilnosti BiH

Ambasador Džulijan Rajli je naglasio da jačanje sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i regije ostaje interes UK. On je poručio da UK ostaje trajno posvećena napretku Bosne i Hercegovine i da će nastaviti raditi na dobrobit svih građana u našoj zemlji.

Tokom razgovora, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je zahvalio ambasadoru Velike Britanije u BiH Džulijanu Rajliju na podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.