MOSTAR

Plenković: Šmit je samostalan u svom odlučivanju

BiH koja je nama najbliži susjed, naša prijateljska zemlja, kojoj želimo pomoći u svakom smislu, mora odavati dojam funkcionalnosti, rekao je

Andrej Plenković. M. Smajkić

Meliha Smajkic

2.5.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Mostaru na sajmu, a nakon službenog dijela on je dao izjavu medijima, gdje je prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH.

On je kazao da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) samostalan u svom odlučivanju i da želi da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, kako bi se išlo ubrzanim putem ka Evropskoj uniji.

Plenković je rekao da prati posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini. Istakao je da Hrvatska ima dvije dobre želje za funkcionisanjem BiH.

- Jedna je politička stabilnost, a to znači nakon izbora reflektirati volju birača, uspostaviti institucije i dati vladama da provedu reforme. Drugo je funkcionalnost zemlje. Bosna i Hercegovina, koja je nama najbliži susjed, naša prijateljska zemlja, kojoj želimo pomoći u svakom smislu, mora odavati dojam funkcionalnosti. Ako se želi ići prema Evropskoj uniji, onda treba biti funkcionalan, da se donosi budžet, da se donose zakoni, da se provode reforme – istakao je.

Pojasnio je i da je njemu kao premijeru Hrvatske, kada je došao na vlast, bila najvažnija politička stabilnost njegove zemlje.

- Kad smo nju osigurali, to znači čvrsta koalicija je bila u državnoj vladi, mi smo ostvarili praktično sve ciljeve i Šengen i euro i ogromnu pomoć od 6,8 milijardi eura privredi, rapidno smo smanjili javni dug, čak smo ostvarili budžetski suficit u 2022. godini. Želim da se isto to pozitivno iskustvo desi i Bosni i Hercegovini - kazao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.