INSPEKTOR MUP-A KS

Mićo Letić za "Avaz“: Djeca su žrtve odraslog sistema

Još nijednom u Sarajevu nisam sreo policajca da je bio ispred škole prije početka nastave, kaže Letić

Letić: Pogubne posljedice. Avaz

3.5.2023

Djeca su žrtve odraslog sistema koji nije u stanju da prepozna sve te riziko faktore koji na direktan ili indirektan način mogu utjecati na djecu i dovesti ih u sitauciju sukoba sa zakonom i činjenju jako teških i monstruoznih krivičnih djela kao što se danas dogodilo u Beogradu. 

Ovo je za portal "Avaza" kazao Mićo Letić, inspektor MUP-a Kantona Sarajevo u penziji.

Jedina istina

- To je realnost i jedna istina. Upozoravao sam decenijama da institucije sistema obrazovanja, policija, kultura, zdravstvo... da trebaju u jednom sinhroniziranom načinu pokušati zajednički djelovati i učiniti sve da bi djeca bila sigurna, a ne da roditelji razmišljaju hoće li im se dijete na putu od kuće do škole ili tokom boravkom u školi vratiti živo – govori Letić za "Avaz".

Evidentno je, kaže Letić, da još nijednom u Sarajevu nije sreo policajca da je bio ispred škole prije početka nastave ili da imaju neke direktne ili indirektne kontakte s roditeljima i djecom i da se pokuša uspostaviti neki modelitet kako bi se spriječile situacije da roditelji oplakuju svoju djecu.

Zatajio sistem

- Bilo kakav oblik nasilja ima pogubne posljedice. Prvo treba educirati ono što je u sistemu zatajilo pa onda krenuti s roditeljima i djecom i tako stvarati sigurnosni ambijent. Koliko sam čuo ovaj dječak iz Beograda bio je žrtva nasilja i da je to kulminiralo vremenom i eto desio se zločin – navodi Letić za "Avaz" te dodaje da se sve to može spriječiti ako se djeluje na pravi način. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.