OTVORENOST RADA

BiH ostvarila napredak u realizaciji obaveza u sklopu inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast"

U aktuelnom Akcionom planu za period 2022-2024. naglasak je stavljen na otvaranje podataka kroz koordinaciju razvoja eko-sistema, rekao je Salman

Sa održanog susreta. Fena

FENA

9.5.2023

Bosna i Hercegovina je 24. septembra 2014. godine zvanično pristupila multilateralnoj globalnoj inicijativi "Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership-OGP)". 

Riječ je o globalnoj multilateralnoj inicijativi za transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti, čije se države-učesnice obavezuju na konkretne mjere u područjima transparentnosti, osnaživanja sudjelovanja građana u vlasti, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija koje javnu upravu čine efikasnijom.

Novi akcioni plan 

Istaknuto je to danas na press konferenciji u Sarajevu koju je u povodu obilježavanja sedmice Partnerstva za otvorenu vlast organiziralo Ministarstvo pravde BiH i Svjetodavno vijeće OGP-a.

Pomoćnik ministra pravde BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjetodavnog odbora OGP-a Nedžad Salman istakao je kako o kontinuitetu na realizaciji spomenute inicijative, između ostalog, svjedoči i novi akcioni plan za njenu provedbu koji je Vijeće ministara BiH usvojilo u novembru 2022. godine.

- U aktuelnom Akcionom planu za period 2022-2024. naglasak je stavljen na otvaranje podataka kroz koordinaciju razvoja eko-sistema otvorenih podataka, odnosno javnog podatkovnog dobra – kazao je Salman.

Potcrtao je kako je fokus aktivnosti na području otvaranja podataka iz oblasti javnih nabavki i antikorupcije, kao i unapređenju budžetske transparentnosti i reguliranja pitanja stvarnog vlasništva, te na slobodan pristup informacijama i njihovoj razmjeni s građanstvom.

- Mjere ovog akcijskog plana su pažljivo usklađene i s drugim procesima reforme javne uprave, kako bi se osigurala sinergija i njihova održivost – naveo je Salman, izražavajući očekivanje da će realizacija ovog, kao i prethodnog akcijskog plana doprinijeti napretku u oblasti transparentnosti i otvorenosti rada organa uprave.

Podsjetio je, istovremeno, kako novi akcijski plan sadrži ukupno 30 mjera i još toliko aktivnosti, čiju će provedbu pratiti i koordinirati Savjetodavno vijeće OGP-a, uz stručnu podršku Sektora za pravnu pomoć i razvoj civilnog društva Ministarstva pravde BiH, kao i Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

S obzirom na to da je Agencija za javne nabavke prilično odmakla u realizaciji mjera iz Akcionog plana, u ime ove agencije je Dario Kihli, koji je ujedno i član Savjetodavnog vijeća OGP-a, izvijestio o tome šta je već urađeno na tom planu, fokusirajući se tehničke aspekte najnovijih mjera.

Podsjetio je kako je Agencija za javne nabavke u novembru 2014. godine stavila u funkciju portal za javne nabavke, ocijenivši to velikim pomakom u tom kontekstu.

- Svi ugovorni organi, odnosno korisnici budžetskih sredstava objavljuju javne nabavke na tom portalu i to je centralno mjesto za sve što se odnosi na javne nabavke – naglasio je Kihli, detaljno opisujući na koji način je moguće pristupiti podacima iz tog domena, uključujući module, aplikacije i druge informatičke alate.

Faze razvoja

Konkretno, opisao je faze razvoja i nadogradnje portala na kojem se objavljuju javne nabavke, a u skladu s aktuelnim potrebama, uključujući i mogućnost da je sve ono što se objavljuje moguće eksportovati u određeni format, te učiniti statistički relevantnim.

Kihli je u kratkoj prezentaciji demonstrirao način na koji je moguće pristupiti pretragama određenih podataka koji su u vezi s konkretnim ugovornim organom i njegovim planom nabavke, a što podrazumijeva unošenje određenih parametara ili ključnih riječi, kako bismo došli do konkretnih pokazatelja.

Nadalje je pojasnio kako drugi modul omogućava otvaranje podataka na način da se svi podaci koji se pretražuju na javnom dijelu novog portala eksportuju u Excel (program za tablično računanje iz programskog paketa Microsoft Office), a čime je omogućena njihova obrada, odnosno povlačenje u skladu s potrebama korisnika.

Podsjetimo, Inicijativa OGP-a je ostvarila brojna postignuća, koja, između ostalog, uključuju više od 2.500 mjera i aktivnosti koje su zajedno razvile i provele organizacije civilnog društva i vlade, a u velikom broju zemalja, zahvaljujući OGP-u, uspostavljen je stalni forum za dijalog između vlada i civilnog društva.

Organizirani događaji

U proteklih pet godina organizirano je više od 1.600 događaja u više od 60 zemalja koji su doveli do snažne posvećenosti otvaranju vlada te razvoju i provedbi nove petogodišnje strategije Partnerstva za otvorenu vlast, kojom se nastoje proširiti i osnažiti zajednice, čineći otvorenu vlast normom na svim nivoima.

Partnerstvo za otvorenu vlast počiva na vrijednostima koje su u cijelosti komplementarne vrijednostima na čije se poštivanje BiH obvezala i drugim relevantnim dokumentima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a posebno i kroz dokument 'Reformska agenda' u kojem se jasno afirmiraju načela transparentnosti i efikasnosti javne uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.