BRČKO

Skupština Brčkog usvojila dopunu Zakona o javnoj upravi i izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti

Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti pravo na dječiji dodatak moći će ponovo ostvariti oni koji su ga izgubili nakon povećanja minimalnih plaća

Skupština Brčkog. Fena

FENA

25.5.2023

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u četvrtak dopunu Zakona o javnoj upravi i izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti.

Dopunom Zakona o javnoj upravi, koju je Skupština usvojila na 45. redovitom zasjedanju u drugom čitanju, oblast rada i radnih odnosa bit će dodijeljena Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta.

Izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti pravo na dječiji dodatak moći će ponovo ostvariti oni koji su ga izgubili nakon povećanja minimalnih plaća.

U prvom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o premjeru i katastru nekretnina, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

Zastupnici su podržali Odluku o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava iz sredstava rezervi za pomoć poplavljenim područjima u Bihaću, Kostajnici i Čeliću.

Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović istakao je da će te lokalne zajednice od Distrikta dobiti po 30.000 maraka.

"Taj iznos nije veliki, ali će sigurno biti od pomoći ovim općinama. Distrikt je humana zajednica i želimo pomoći svima koji su ugroženi", poručio je Filipović.

Prihvaćen je Izvještaj o radu za prošlu godinu Ureda za pravnu pomoć Distrikta te su razmatrane informacije o radu za 2022. godinu Pravosudne komisije, Apelacijskog i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Nastavak sjednice očekuje se za 14 dana.

Iz Skupštine podsjećaju da je početku ovog zasjedanja prethodio nastavak redovne sjednice na kojoj je Skupština zadužila Vladu Distrikta da u roku od 15 dana imenuje radnu grupu za izradu Nacrta strategije za borbu protiv ambrozije.

Skupština je zadužila Vladu i da imenuje radnu grupu u svrhu izrade Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim će se utvrditi pravo na naknadu plaće u iznosu od 100 posto od osnovice za naknadu u slučaju privremene spriječenosti za rad osobama oboljelim od zloćudnih oboljenja. Rok za izradu ovog nacrta zakona je 90 dana, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.